Otel Gibi Hizmet Veren Yatlar Yeni Sezona Hazırlanıyor
Levent Kişi - Türkiye'de mavi turun merkezi kabul edilen Marmaris ve Bodrum'da, yaklaşan sezon öncesinde değeri milyonlarca avroyu bulan ahşap gulet yatlar, bakım ve onarımdan geçiriliyor.
Levent Kişi - Türkiye'de mavi turun merkezi kabul edilen Marmaris ve Bodrum'da, yaklaşan sezon öncesinde değeri milyonlarca avroyu bulan ahşap gulet yatlar, bakım ve onarımdan geçiriliyor.
Marmaris bölgesinde yaz aylarında boyları 24 ile 43 metre arasında değişen yaklaşık 100 ahşap guletle Ege Denizi'nde mavi turlar düzenleniyor. Bodrum ve Marmaris'in Bozburun beldesinde yapılan ve fiyatları 2 milyon avroyu bulan lüks yatlar, turistler tesisler gibi ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira katkı sağlıyor.
Genelde bir ve iki haftalık mavi turlara çıkılan ahşap guletler, lüks bir oteldeki gibi döşenmiş kabinleriyle turistlere konforlu bir tatil imkanı sunuyor. İçerisinde jakuzi, televizyon, internet ve telefon bulunan yatlarda ayrıca sörf, ringo, su kayağı gibi birçok su sporu yapma imkanı sunuluyor.
Yatlarda görev yapan tecrübeli aşçılar, misafirlerin istekleri doğrultusunda menüler hazırlayarak, yöreye özgü deniz ürünlerini tattırıyor.
Genellikle Göcek, Datça, Bodrum ve Bozburun'u dolaşarak maviyle yeşilin kucaklaştığı koylarda mola veren yatlar, müşterilerin talep etmesi durumunda rotalarına Yunan adalarını da dahil ediyor.
-Yatların günlük ortalama kirası bin 500 avro-
Yüce Yatçılık firmasının sahibi Mustafa Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında mavi tur düzenledikleri 24 metre uzunluğundaki "Yüce Bey" ve Yüce Bey 1 " isimli yatları bakıma aldıklarını söyledi.
Yatların yüzer otel gibi çalıştığına işaret eden Yüce, "Apart otellerde günlük 5 avroya kalan turistler var. İki kişilik bir otel odası için günlük 20 avro alınıyor. Dolu bir sezonda bir teknenin günlük kirasının ortalama bin 500 avro olduğunu düşünürsek, yaklaşık 75 odalı bir otelin getirmiş olduğu döviz kadar sadece bir yat kazandırıyor" dedi.
Yat sektörünün ortak bir fiyat belirlemesi gerektiğini anlatan Yüce, hala mavi yolculuğu tam olarak benimsetemediklerini ifade etti. Bir yatın ve teknenin kalitesinin boyuyla ölçüldüğünü vurgulayan Yüce, yatın içinin konforu ve verilen hizmetin kalitesinin göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılması gerektiğini kaydetti.
-Yatlarda yıldız sınıflandırması yapılması isteği-
Turizm sezonunun yoğun olduğu aylara göre yatların tur fiyatlarının değiştiğine işaret eden Mustafa Yüce, "Günlük kiralar bin avro ile 4 bin avro arasında değişiyor. Teknenin kalitesi ve verdiği hizmete göre fiyatlar azalıyor veya artıyor. Bunu bir düzene sokmak istiyorsak, yatlarda da otellerdeki gibi yıldız sınıflandırması yapılmalı. Yatlar ve turlarıyla ilgili bir standart getirilmeli" diye konuştu.
Yatların kış aylarında barınması ve onarım için karaya çekilmesi konularında Marmarisli yatçıların büyük sıkıntılar çektiğini anlatan Yüce, yatları 3-4 aylığına karaya çekmek için 7 bin avrodan daha fazla para harcadıklarını dile getirdi. Yüce, Marmaris'in çok acil olarak bir çekek yerine ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Yatlardaki atık su konusunda da sıkıntılar yaşandığına değinen Yüce,
"Marmaris'te atık suları liman dışında bırakabileceğimiz bir yer yok. Sezonda yatlarda günde 14-15 kişi kalıyor. Atık su tankları en fazla iki gün içinde doluyor. Bundan dolayı yatlar sık sık limana gelerek atıklarını boşaltmak zorunda kalıyor. Bölgedeki atık boşaltım istasyonlarının çoğaltılması gerekiyor" dedi.
Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - MUĞLA