Osmanlı Saraylarında İçilen "Çenesuyu", Çin Yolunda
Osmanlı döneminde lezzetiyle şairlerin mısralarına konu olan, saray ve konaklarda içilen Çenesuyu, Çin'e satılacak.
Osmanlı döneminde lezzetiyle şairlerin mısralarına konu olan, saray ve konaklarda içilen Çenesuyu, Çin'e satılacak.
Evliya Çelebi'nin "Ab-ı Hayat" olarak betimlediği rivayet edilen Çenesuyu'nun, yapılacak yeni yatırımla üretim kapasitesi günlük 1 milyon şişeye çıkarılacak.
Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda su kaynağı rezervinin iyi durumda olduğunu belirterek, saatte 12 bin pet şişe üreten makinenin yanı sıra saatte 45 bin pet şişe üreten makine yatırımı yaptıklarını söyledi. Böylece Çenesuyu'nun pazar payını da arttıracaklarını ifade eden Bulut, yeni makinenin yüzde 45 oranında elektrik ve su tasarrufu sağlayacağını kaydetti.
Bulut, makine sayesinde fabrikanın daha verimli çalışacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Çenesuyu belediyenin bir şirketi ama esas mantık ticari. Ondan kazanılan her kar Derince'ye yansıyacaktır. Çenesuyu'na göz bebeğimiz gibi bakmamız lazım. İhracatla ilgili çalışma devam ediyor. Gelecek günlerde Çin'le ihracat için anlaşma imzalayacağız, ayda 600 konteynerlik bir sözleşme yapılacak. Bu durum dış pazarımızı da güçlendirecek. Dış pazarda kar marjımız daha iyi. 2 katına çıkan su kaynaklarımızı iyi kullanmamız lazım. Çin'in dışında Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri de suyumuzla ihracat anlamında ilgileniyor. Bu teklifler onlardan geldi"
"Çenesuyu, sarayda kullanılıyordu"
Bulut, Çenesuyu'nun tarihinin Osmanlı dönemine dayandığını belirterek, "Burası Osmanlı'nın kullanmış olduğu bir su kaynağıdır. Hatta onunla ilgili arşiv bilgileri de bulunuyor. O dönemde Osmanlı'nın bu suyu saraylarda kullandığını ortaya koyan belgeler elimizde var" ifadesini kullandı.