Osmanlı'nın İlk Müderrisi Davut-U Kayseri Vefa Bekliyor
Osmanlı'nın ilk müderrisi olan Davud'u Kayseri'nin mezarının bir evin altında kalması, Bursa'nın ayıbı olarak değerlendiriliyor.
Osmanlı'nın ilk müderrisi olan Davud'u Kayseri'nin mezarının bir evin altında kalması, Bursa'nın ayıbı olarak değerlendiriliyor. Her yıl temsili olarak yapılan kabrin bulunduğu bölgeye binlerce ziyaretçi gelirken, İznik Belediyesi'nin evi kamulaştırmadığı için gerçek kabrini ortaya çıkartamadığı Davut-u Kayseri Hazretleri için Bursa Valiliği veya Büyükşehir Belediyesi'nin müdahil olması isteniyor.
Tarihi ve tabiatıyla her yıl binlerce turisti misafir eden Bursa'nın İznik ilçesinde, Osmanlı'nın ilk müderrisi olan Davud-u Kayseri'nin gerçek kabri bir türlü ortaya çıkartılamıyor. İznik Belediyesi'nin kabrin yanındaki tarihi çınarı restore ettirdiği bölgede, bir ev kamulaştırılmadığı için gerçek kabir ortaya çıkmıyor. Belediye ise, konuya temsili bir mermer kabir yaparak komik bir çözüm üretti.
Tarihçi Yazar İsmail Yağcı, Bursa Valiliği veya Büyükşehir Belediyesi'nin bu konu ile yakından ilgilenmesi halinde ev sahibinin ikna edilebileceğini yazdı.
İznik Belediyesince çok ucuz bir çözüm olarak temsili kabir yapılmasına tepki gösteren tarihçi İsmail Yağcı, değerlere sahip çıkılması gerektiğine dikkati çekti. Yağcı, "Davud'u Kayseri'nin esas kabrinin bulunduğu yer uygun bir yolla kamulaştırılıp, tarihi görünümlü ferah bir türbeye dönüştürülmeli" dedi. Davud-u Kayseri'nin tarihimiz açısından büyük bir değer olduğuna dikkat çeken Yağcı, "Davud- u Kayseri hazretleri Osmanlı Devletinin ilk müderrisidir. 1262'de Kayseri'de doğdu. İlk tahsilini ailesinden aldı ve tahsilini oradaki mekteplerde yaptı. O devirde Konya ve Kayseri Anadolu'nun önemli ilim merkezleriydi. Sadreddin-i Konevi'nin öğrencisi olan Kemaleddin Kaşani'den ilim öğrendi. Kahire'de okuduktan sonra Kayseri'ye döndü. 1331'de Orhangazi, İznik'i sabır politikası ile kan dökmeden fethetti. Hemen bir medrese imaret, hamamla birlikte bir de cami yaptırdı. İmarette fakirlere ilk yemeği Orhangazi kendi eliyle dağıttı. Medreseye de ilk müderris olarak Davud-u Kayseri hazretlerini tayin etti.
Bu büyük ilim adamı, Osmanlı'nın ilk ilim yuvasının temellerini İznik'de attı. Zamanın en gelişmiş üniversitesini kurdu. Osmanlı'nın yetiştirdiği binlerce alimin ilim babası sayılır. 1336'dan 1350'ye kadar 15 sene müderrislik yaptı. Görev başındayken 89 yaşında vefat etti. İznik'te defnedildi. Kabri halen İznik Eşrefzade Mahallesi Davud-u Kayseri Sokak'tadır. Kabir yeri, sokak ismine kadar doğru. Ama hala bulunduğu yer makam kabridir. Burası sonradan tanzim edilmiş. Esas kabri, 50 metre kadar ileride bulunan evlerden birinin bodrumundadır. Maalesef, İznik belediyesi şu ana kadar bu meseleyi bir çözüme kavuşturmadı. Makam kabri ise çınarın dibinde, daracık bir alanda. Çınar da artık bakımsızlıktan yıkılmak üzeredir" dedi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den ricada bulunan İsmail Yağcı, "İstiyoruz ki İznik'teki tarihi eserlere de bir el atılsın. Her yıl binlerce yerli ye yabancı turist İznik'i ziyaret ediyor. Davud-u Kayseri'nin esas kabrinin olduğu yeri uygun bir biçimde kamulaştırıp, tarihi görünümlü ferah bir türbeye dönüştürülmesini istiyoruz. Bursalı idarecilerin bu konuda başarılı çalışmalar yapacağına eminim" dedi.
(HA-İHS
23.07.2012 12: 36: 06
TSI
NNNN - BURSA