Osmanlı'dan Cumhuriyete Türk Müziğinin Serencamı" Konferansı
Bilecik'te, "Osmanlı'dan Cumhuriyete Türk Müziğinin serencamı" konferansı düzenlendi.
Bilecik'te, "Osmanlı'dan Cumhuriyete Türk Müziğinin serencamı" konferansı düzenlendi.
TRT sanatçısı Hüseyin İpek, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Osmanlı döneminde ve Çanakkale Savaşları'nda Türk musikisinin önemini anlattı.
Musikinin Türk milletini var eden değerlerin en başında geldiğini anlatan İpek, şöyle konuştu:
"Bizim kahramanlık türkülerimiz ve marşlarımız var. Millet olma bilincini yüzde 50'sini musikiyle anlıyoruz. Musiki de edebiyat ve tarih hepsi iç içe. Musiki insanlığın var olduğu günden beri var. Musiki bir dengedir aynı zamanda. Türk musikisi sanatının gerçek bir şekilde gelişme ve yükselme trendini Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle yakalamış. Osmanlı musikisinde en üst zirveyi 17. ve 18. yüzyıl çeker. Bir musiki insanları farklı tarihlere götürebilir. Musikinin dili bu kadar güçlü, hiç sınır tanımaz. Bizim musikimiz bir çınar, çünkü ecdadın bize emaneti. Bu çınarla beraber olursanız, çınara da bir yapışırsanız bizim ömrümüz uzun, düğünümüz de güzün olur. Biz bu değerlere sahip çıkmalıyız. Şuurlu müzik dinleyin. Biz böyle var olacağız, yoksa biz olmayız. Osmanlı'da musikiler şifahanelerde kullanılmış. Osmanlı'daki musiki incelemekle bitmez. Kültürümüz çok zengin. Kültür ne kadar çoksa bizim musikimizde o kadar çok"
Konferans sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir, İpek'e üzerinde Şeyh Edebali'nin Osman Bey'e nasihatlerinin bulunduğu tablo hediye etti.
Programa, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Refik Arıkan, akademik personel, Polis Meslek Eğitim Merkezi ve üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.