Osmaniye Tarihi, Kitap Haline Getirildi
Osmaniye tarihi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden yaklaşık 100 milyon belge taranarak kitap haline getirildi."Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye" adlı kitap yayımlandı.
Osmaniye tarihi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden yaklaşık 100 milyon belge taranarak kitap haline getirildi.
Osmaniye Belediyesi'nin desteğiyle, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Mehmet Akif Terzi ve Ahmet Ergün tarafından 14 ay süren çalışma sonucu hazırlanan
" Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye" adlı kitap yayımlandı.
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, kitabın yazarlarıyla Kent Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Osmaniye tarihinin anlatıldığı kitabı tanıttı.
İlin tarihiyle ilgili birçok kitap ve yazı bulunduğunu belirten Kara, Osmaniye'nin tarihinin resmi belgelere dayalı olarak hazırlanması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Osmaniye'nin kuruluşu itibariyle Selçuklulara dayandığını ifade eden Kara,
"Osmaniye tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bulunduğu jeostratejik ve coğrafi konumuyla geçiş noktası olmuş. Geçiş noktasında bulunması nedeniyle bütün medeniyetler bu bölgeyi ellerinde tutmaya çalışmışlar. Geçmişte bu bölgede sürdürülen yaşamı, belgelerle derlenen bir kitapla Osmaniyelilere ve gelecek nesillere aktarmanın bir görev olduğu bilinci içerisinde bu kitabı hazırlattık" diye konuştu.
Mehmet Akif Terzi ise Osmanlı Arşivi'nin Osmanlı Devleti'nden günümüze intikal etmiş belgelerin saklandığı, tasnifinin yapıldığı, tasnifinden sonra da araştırmacılara hizmet olarak sunulduğu bir birim olduğunu anlattı.
" Kınık'tan Kıyıya Osmanlı Belgelerinde Osmaniye" kitabını hazırlamak için 14 ay boyunca yaklaşık 100 milyon belge taradıklarını vurgulayan Terzi, şöyle devam etti:
"Osmaniye'nin coğrafi olarak daha önce nerelere bağlı olduğu tespit edildi. Belgelerle beraber Divan-ı Hümayun defterleri, maliye defterleri tamamen tarandı. Kitap hazırlanırken yaklaşık 120 kaynak eserden faydalanıldı. Bunların tamamı akademik kaynaklardır. Bu bilgiler ışığında yaptığımız kitap çalışmasında çok enteresan bilgilere rastladık. Kitabımız akademik çevrelerde çok büyük ilgi uyandırdı."
Kitabın bu güne kadar gün yüzüne çıkmamış çok orijinal tarafları olduğunu anlatan Ahmet Ergün de, Osmaniye'nin eskiden Kınık diye adlandırıldığını hatırlattı.
Kınık kazasının tarihte bilindiğini, fakat coğrafi olarak konumlandırılamadığını söyleyen Ergün, "Kınık kazasının konumunu bir harita üzerinde denemesini yaptık. Kınık kazasının sınırları 1519'da Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra hiç değişmemiş hatta bugünkü Adana, Hatay, Osmaniye sınırı bile 1519'daki Osmanlı'nın Memluklülerden alıp da sınırlarını çizdiği coğrafi sınırlarla neredeyse aynı. Coğrafi olarak sınırlar hiç değişmemiş" dedi.
624 sayfadan oluşan kitabın bin adet basıldığı, gerek duyuldukça basımına devam edileceği bildirildi.
Muhabir: Tuğba Temir
Yayıncı: Tevfik Işık - OSMANİYE