Osmaniye'de Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Osmaniye'de Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.
Osmaniye'de Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.
Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu, kurum ve kuruluşlar tarafından Karayolu Trafik Güvenliği Strateji ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılan ve önümüzdeki süreçte yapılması planlanan faaliyetleri değerlendirmek üzere yapılan toplantıda bazı kararlar alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca yol kullanıcılarına trafik kurallarına uyma tutum ve alışkanlığı kazandırmak amacıyla "Sürücü ve Yaya Eğitim Seminerleri"ne devam edilecek. Hız, alkol, uyuşturucu, emniyet kemeri, motosiklet ve kask, ağır taşıt, cep telefonu, trafik ışık ve işaretleri başta olmak üzere denetimler sürdürülecek. Ayrıca Fahri Trafik Müfettişliği uygulaması ile denetimlerin etkinliği artırılacak.
Emniyet kemeri kullanımı ile ilgili olarak kampanya hazırlanacak ve bu kampanya çerçevesinde sürücülerin emniyet kemeri kullanması afiş, broşür ve el ilanları ile yaygınlaştırılacak. Ayrıca, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafından hazırlanacak ortak bir çalışma ile trafik kazalarının oluşumuna neden olan (aşırı hız, alkollü araç kullanma, emniyet kemeri takmama, cep telefonu ile konuşma, kasksız motosiklet kullanma, kırmızı ışıkta geçme gibi) sürücülerin ihlal ettikleri kurallarla ilgili gözleme ve istatistiklere dayalı bilimsel veri ve analizler hazırlanacak. Trafik kuralları ve ilk yardım eğitiminin okul öncesinde etkinlikler şeklinde, ilkokullarda "Trafik Güvenliği", ortaöğretimde "Trafik ve İlkyardım" dersi şeklinde verilmesine devam edilecek.
Ayrıca okullarda trafik ile ilgili sosyal kulüpler oluşturularak, kulüpler altında gerçekleştirilen etkinliklerin Trafik ve İlkyardım Haftası'nda sergilenmesi sağlanacak. İl Müftülüğü'nün ise hutbe ve söylemlerinde, vatandaşlara trafik güvenliği ve trafik kuralları hatırlatması, bu kurallara uyma konusunda vatandaşları uyarması da toplantıda karara bağlandı.
Toplantıda alınan bir diğer karar doğrultusunda; Belediye Başkanlığınca, trafik kural ihlallerinin tespiti ve güvenli trafik akışının temin edilmesi amacıyla; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 16. Maddesince Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri (TEDES) ve Akıllı Ulaşım Sistemlerinin (trafik sensörleri, kameralar, şerit kontrol işaretleri) kurulacak. Ayrıca, ilin en büyük sorunlarından biri olan park etmenin yasak olduğu yerlere ve ikinci sıraya araç park etme ile ilgili "parkomat sistemi" ve denetim görevlileri oluşturulması konusunda proje üretilerek hayata geçirilecek ve otoparkların yeterli hale getirilebilmesi için yeni projeler uygulamaya konulacak.
Yine Osmaniye Belediyesi tarafından, trafik güvenliğine ilişkin risk ve tehlikeleri en aza indirebilmek amacıyla özellikle altyapı çalışmalarına önem verilerek, yolların ve kavşakların yol güvenliği standartlarına uygun inşaat, imalat ve geometrik düzenlemelerinin gözden geçirilecek ve toplu taşıma araçlarının durak yerlerinin belirlenmesinde, Emniyet Müdürlüğü ile koordine sağlanarak, toplu taşıma araçlarının durak yerlerinin belirlenmesinde fiziki yönden cep park yeri yapılacak yerlerin tespit edilerek faaliyete geçirilecek. Ayrıca, Toplu taşıma araçlarında engellilerin erişebilirliklerini kolaylaştıracak (engelli rampaları, araç içi ve dışı sesli uyarı sistemleri vb.) tertibatların standart şartlarına uygun olup olmadığının denetlenmesi de alınan kararlar arasında yer aldı.
Alınan kararlar doğrultusunda; Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Otoyol Şube Şefliği tarafından, Karayolu üzerine Akıllı Ulaşım Sistemleri (trafik sensörleri, kameralar, şerit kontrol işaretleri) ve trafik elektronik denetleme sistemlerinin planlanması ve kurulması, trafik kazaları sonrasında kazazedelerin hızlı bir şekilde tıbbi müdahale ve nakillerinin sağlanması amacıyla karayolları ile entegre olarak ambulanslar için uygun park cepleri ve karşı yöne geçişler için güvenliği sağlanmış geçiş noktaları oluşturulmasına ve ayrıca ilin sorumluluk alanı içerisinde bulunan otoyolda kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek noktalarının tamamen iyileştirme çalışmalarının devam edilmesi de karara bağlandı. Toplantıda ayrıca İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Karayolları yetkililerinin katılımı ile oluşturulacak heyet tarafından otoyol üzerinde belirlenecek uygun ve güvenli bir noktanın tespit edilerek helikopter pisti yapım projesinin başlatılması konusunda da karar alındı.
Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında Osmaniye Valiliği Rahime Hatun Toplantı Salonunda yapılan toplantıya; Belediye Başkanı Kadir Kara, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Mustafa Kılınç, İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, İl Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Arslan, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Cafer Takırtaş, Karayolları Bölge Müdürlüğü Temsilcisi Emin Cirit, İl Müftüsü Ramazan Çortul, Korkut Ata Üniversitesi Temsilcisi İnşaat Mühendisi Mahmut Eroğlu, Ticaret Odası Başkanı Murat Teke, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Arif Yılmazer, katıldı. - OSMANİYE