Osmaniye'de Down Kafe-kültür Evi Açıldı
Osmaniye’de Down Kafe-Kültür Evi açıldı.
Osmaniye'de Down Kafe-Kültür Evi açıldı.
Osmaniye Down Sendromlular İzcilik ve Spor Kulübü Derneği (DOSİS) ile T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın ortak projesi kapsamında hayata geçirilen Down Kafe-Kültür Evi törenle açıldı. İstasyon Caddesi Esenevler Muhtarlığı yakınında açılan Down Kafe-Kültür Evi'nin açılışını Vali Kerem Al yaptı.
Açılışta Osmaniye Down Sendromlular İzcilik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Tekin Özkan, proje ile ilgili bilgilendirme yaptı. Özkan, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ile ortak yapılan projenin başlangıç tarihi 14 Eylül 2015 olup, bitiş tarihi 14 Eylül 2016'dır. Bir yıl süreli projenin bütçesi ise 103,465.00 TL'dir. Bu proje; Osmaniye ilinde yaşayan Down Sendromlu bireylerin özgüven kazanma ve sosyalleşme süreçlerine yardımcı olmak ve onların da toplumsal birey olduklarını kanıtlamak, toplumun ön yargılarını kırmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca Down Sendromlu bireylerin Kafe-Kültür Evi'nde görev almalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Öncelikle, Down Sendromlu bireylerimize bu konuda eğitim verecek ve daha sonra da kafede çalışma imkanı sunarak iş ve sosyal yaşamda bulunmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kafe-Kültür Evi'nde ayrıca servis hizmetleri (garsonluk), takı-tasarım, resim ve müzik kursları açacağız. Projenin Genel Amacı; Down Sendromlu Bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda toplum yaşamına entegre edilmesini sağlamaktır. Projenin Özel Amacı ise; Osmaniye ilinde yaşayan Down Sendromlu Bireylerin toplum yaşamına entegrasyonu aşamasında özgüven ve sosyalleşme süreçlerine yardımcı olmaktır. Down Sendromlu Bireylerin toplumun parçası olduklarını kanıtlamak, toplumun önyargılarını kırmak amacıyla açılacak bir Kafe-Kültür Evi'nde görev almalarını sağlamak. Eğitim vermek ve daha sonra da kafede çalışma ve kültürel faaliyetler gerçekleştirme imkanı sunarak onların sosyal hayat ve iş hayatına kazandırılmasını sağlamaktır. Bu projedeki Hedef Kitle; Osmaniye ilinde yaklaşık 3 bin adet Zihinsel Engelli birey var olup, bu sayının en az 150'si Down Sendromlu Bireylerden oluşmaktadır. Çoğunluğu Özel Rehabilitasyon Merkezleri'ne devam etmektedir. Bunun dışında olanlar ise sosyal hayattan uzak yaşamaktadırlar. Bu proje ile Down Sendromlu Bireylerin sosyalleşmelerine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Projenin uzun vadeli sürmesi hedeflenmektedir. Kafe-Kültür Evi'nin gelirlerinin de sürdürülebilirliğe aktarılacağı, projeyi destekleyecek Belediye, Valilik ve diğer kamu kurumlarının da uzun vadede yardımcı olacağı düşünülünce, projenin sürdürülmesinde problem yaşanmayacağı öngörülmektedir. bu faaliyetlere ve Kafe-Kültür Evi'ne tüm engelliler ve ailelerinin destek vereceği düşünülmektedir. Bu projenin gerçekleşmesinde ilk günden itibaren bizlere her konuda destek olan sayın valimize, ayrıca projeye katkılarından dolayı İl Dernekler Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile tüm emeği geçenlere dernek yönetimim ve üyelerim adına şükranlarımızı sunar, teşekkür ederiz" dedi.
Başkan Özkan, Down Kafe-Kültür Evi'nin herkese açık olduğunu ve Osmaniyelilerden de destek beklediklerini bildirdi.
Açılışta Down Sendromlu Bireylerin oluşturduğu folklor ekibi gösterisi ve yine Down Sendromlu bir bireyin sema sunumu ilgiyle izlendi. Açılışa Belediye Başkan Yardımcısı Sehavet Arslankurt, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Baro Başkanı Av.Dilem Aksoy, Osmaniye Engelliler Platformu Başkanı Haydar Aktürk, İl Müftüsü Ramazan Çortul, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, İl Dernekler Müdürü Adnan Gizlice, AK Parti İl Başkanı Hamza Tor, engelli derneklerin başkan ve üyeleri ile çok sayıda Osmaniyeli katıldı. - OSMANİYE