Osmancık'ta Tarım Çalıştayı
Hitit Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çorum Ticaret Borsası tarafından Osmancık’ta “Tarım Çalıştayı” düzenlendi.
Hitit Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çorum Ticaret Borsası tarafından Osmancık'ta "Tarım Çalıştayı" düzenlendi.
Osmancık İş Adamları Derneği'nin (OSMİAD) ev sahipliğinde Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda, başta çeltik olmak üzere kentteki tarım ürünlerinin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Açılışta konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Ermiş, çalıştayın amacının üreticilerle Çorum tarımının sorunlarını tartışmak ve yeni bir yol haritası hazırlamak olduğunu söyledi.
Çalıştayda hazırlanacak sonuç bildirgesinin bakanlık yetkililerine iletileceğini ifade eden Ermiş, "Amacımız bir harita çıkararak, bu harita içerisinde bir yol güzergahı belirlemek. Önceliklerimizi ortaya koyalım istiyoruz. Sektörün bütün temsilcileri ile görüşmeler yapalım ve bunları bir ortak zeminde, bilim ve ilim zemininde tartışalım. Bir sonuç bildirgesi oluşturalım. Akabinde de bakanlığımızın yetkilileri ile bir toplantı yaparak bunları onlara iletelim" ifadelerini kullandı.
Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş da Çorum için önemli bir marka değeri olan Osmancık pirincinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kalite ve üretimin artırılabilmesi için devlet desteğinin de artırılması gerektiğini söyledi.
Diğer tahıl ürünlerine kıyasla pirinçteki KDV'nin daha yüksek olduğunu hatırlatan Bektaş, pirinçte de KDV'nin yüzde 1 oranına indirilmesi gerektiğini savundu. Pirinçteki yüksek KDV oranının hem çiftçileri hem de sektörü olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bektaş, şunları söyledi:
"Pirinç ve çeltikte uygulanan KDV oranının yüksek olması hepimizi olumsuz etkilemektedir. Bu oranın yüzde 1'lere çekilmesi isabetli olacak, sektörü canlandıracaktır. Çeltik ekimi için verilen devlet desteklerinin artırılması teşvik edici olacak ve üretimi artıracaktır, çeltikte devlet desteği artırılmalıdır. Çeltik üretiminin su kenarları ve ırmak boylarında yapıldığı bilindiğinden, buralarda üretim için gereken enerjinin sağlanması, enerji elde edilmesi hususunda üreticiler bilinçlendirilmeli ve desteklenmelidir."
OSMİAD Başkanı Sakin Bilge de çeltik sektöründe kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi ve pirinç üretiminde kalitenin artırılabilmesi için KDV indiriminin önem arz ettiğini dile getirdi.
Çalıştayda çeltik üreticileri ve firma sahipleri de başta pirinç olmak üzere tarımsal ürünlerle ilgili sorun ve beklentilerini dile getirdi. Çalıştayda kentteki diğer tarım ürünleriyle ilgili beklentiler de ele alındı.
Çalıştaya Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakam Vekili Ali Erdoğan, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan, tarım sektöründe faaliyet gösteren firma sahipleri ve çeltik üreticileri katıldı. - Çorum