Oruç Tutan Kalp Hastalarına Ramazan Önerileri
Özel Konya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Şeker, Ramazan ayında oruç tutan kalp hastalarının önerilen kurallara uydukları taktirde olumsuz yönde etkilenmediklerini söyledi.
Özel Konya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Şeker, Ramazan ayında oruç tutan kalp hastalarının önerilen kurallara uydukları taktirde olumsuz yönde etkilenmediklerini söyledi.
Özel Konya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şeker, yapılan çalışmalarda oruç tutanlarda iyi kolesterolün (HDL) yükseldiği, kötü kolesterolün düştüğünü söyledi. İyi kolesterolün yükselmesinin ve kötü kolesterolün düşmesinin koroner arter hastalığı riskini azalttığını da anlatan Şeker, "Yine koroner arter hastalığında bir risk faktörü olan homosisteinin de azaldığı tespit edilmiştir. Yine pıhtılaşma olaylarında da azalma görülmüştür. Bunlar sağlıklı oruç tutan kişilerde tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.
KALP HASTALARI, İFTARDA YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇINMALI
Oruç tutan kalp hastalarının, önerilen kurallara uyduğu zaman negatif yönde etkilenmediğini de anlatan Mehmet Şeker, "İftarda az yemek, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, sigaradan uzaklaşmak gerekir. Oruçlu kişiler iftarda hızlı ve ağır yememelidir. Aşırı hamur işi ve tatlılardan kaçınmak gerekir. Sahurda çok yemekten kaçınmalı ve daha çok su ve mineral ihtiyaçlarını giderecek gıdalar yenilmelidir" ifadelerini kullandı.
Koroner Kalp hastalığı tedavisi yapılmamış kişilerin oruç tutmasının sakıncalı olduğunun da altını çizen Şeker, "Kalp yetmezliği olanlar, kontrol altına alınamayan hipertansiyonu olanlar, oruç tutmamalıdır. Aşırı sıcak havalarda insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği için kalp hastalıklarının aşırı sıcaktan sakınmaları uygun olur. Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının kontrolden geçmesi gerekir. Bu kontrollerde hastada bir risk varsa tespit edilir ve ani kalp krizi önlenmiş olur" dedi. - KONYA