Ortaokuldan "Hafız" Mezun Olacaklar
Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'deki iki proje okulundan biri olan Kayseri'deki Medine İmam-Hatip Ortaokulu'nun öğrencileri, hem ortaöğretim hem de hafızlık eğitimlerini birlikte devam ettirebiliyor.
ORHAN CANBULATEL - Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'deki iki proje okulundan biri olan Kayseri'deki Medine İmam-Hatip Ortaokulu'nun öğrencileri, hem ortaöğretim hem de hafızlık eğitimlerini birlikte devam ettirebiliyor.
Dört yıllık eğitim sürecinin ardından okuldan "hafız" olarak mezun olacak öğrencilere, hem Diyanet İşleri Başkanlığı'nın personel istihdamında hem de akademik hayatlarında öncelik tanınıyor.
Okul Müdürü Recep Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayırsever Ahmet Bekli tarafından yaptırılan okullarının 2017'de teslim edilmesi gerekirken, 7 ay gibi rekor sayılabilecek kısa bir sürede tamamlanarak bu yıl eğitime başladığını belirtti.
Okullarının Türkiye'deki iki proje okulundan biri olduğunu bildiren Şahin, hafız yetiştirilmesine yönelik bir proje kapsamında öğrencilerinin eğitim hayatlarına devam ederken okulun yanında bulunan Kur'an kursunda yatılı kalarak Kur'an-ı Kerim eğitimi aldıklarını da kaydetti.
Bu sayede öğrencilerinin hafızlık eğitimi alan diğer çocuklar gibi eğitimlerine ara vermek zorunda kalmadan 4 yıl sonra hafız olacaklarını ifade eden Şahin, "Şu an öğrencilerimiz bir ilahiyat fakültesi mezunu kadar Kur'an-ı Kerim okumaktadır" dedi.
Şahin, aynı zamanda yabancı dil ağırlıklı bir okul olduklarına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Halen okulumuzda 64 öğrencimiz, 16 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. Bunlar, girdikleri 2 sınavda da başarılı olarak kayıt hakkı kazanan öğrencilerdir. Çok yoğun talep var ama eğitim kalitesini korumak için az sayıda öğrenciyle eğitimimize devam ediyoruz. Gelecek yaz yine sınav yapacak ve 5. sınıfa başlayacak öğrencileri kabul edeceğiz. Mevcut öğrencilerimiz de hafızlık eğitimine devam edip etmeyeceklerini belirlemek amacıyla dönem sonunda hocalarımızın, müftülük yetkililerimizin gözetiminde bir sınava girecekler. Hafızlık eğitimine devam edebilecek öğrenciler okulumuzdaki eğitimini sürdürecek."
"Kariyer yapmak isteyen öğrencilerin önü açık"
Okullarından mezun olan öğrencilerin önlerinde üç seçenek bulunduğununu dile getiren Şahin, bu öğrencilerin Arapça ağırlıklı proje okullarına, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında açılacak sadece hafızların kabul edileceği bir okula ya da TEOG sınavıyla istediği liseye kayıt yaptırabileceklerini anlattı.
Proje okulları arasında yer alan imam-hatip liselerinden mezun olan öğrencilerin kariyer yapmalarının da önünün açık olduğuna işaret eden Şahin, "Öğrencilerimiz 'Ben çalışmak istiyorum' derlerse de Diyanet İşleri Başkanlığımız bu öğrencileri 1-2 derece öncelikle işe alıyor. Zaten imam, müezzin, müftü atanmak için öncelikle hafız olunması şartı aranıyor. İlahiyat fakültelerinde ise hadis, tefsir, fıkıh, siyer gibi dini alanda kariyer yapmak, yüksek lisans, doktora yapmak isteyenlerde hafızlara öncelik tanınıyor" diye konuştu.
Recep Şahin, Türkiye Diyanet Vakfı'nın eğitimlerine devam eden hafızlara burs da verdiğini söyledi.
Okullarında 32 derslik bulunduğunu ancak öğrenci sayıları az olduğu için tümünü kullanmadıklarını dile getiren Şahin, güreş, ney, satranç, trekking, kros gibi sosyal ve sportif etkinlikler gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.