Ortaokul Öğrencisi "Hayalinin Patentini" Aldı
Halil İbrahim Başer - Bursa'da ortaokul 8.sınıf öğrencisi Mert Tümsavaş, hayallerini tasarlayıp, projelendirdikleri ders kapsamında, yüksek ateş nedeniyle kaldırıldığı hastanede yaşadıklarından yola çıkarak icat ettiği ateş düşürücü yeleğin...
Halil İbrahim Başer - Bursa'da ortaokul 8. sınıf öğrencisi Mert Tümsavaş, hayallerini tasarlayıp, projelendirdikleri ders kapsamında, yüksek ateş nedeniyle kaldırıldığı hastanede yaşadıklarından yola çıkarak icat ettiği ateş düşürücü yeleğin patentini aldı.
Yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırılan Tümsavaş, aynı şikayetle koridorda sıra bekleyen yaşıtlarından, kardeşinden ve kendi durumundan çok etkilendi. Tümsavaş, daha sonra da hayatta karşılaştıkları sorunları hayal edip, kağıda döktükten sonra, projelendirdikleri teknoloji ve tasarım dersinde çocukların yüksek ateşine çare bulmak için kolları sıvadı.
Ders öğretmeni Arzu Urgan'ın yardımıyla işe koyulan Tümsavaş, çözümünü önce kağıda döktü, sonra da projelendirdi. Daha sonra da yaklaşık üç haftalık çalışmayla sadece 10 liraya, "çocukları ve ailelerini yüksek ateş kabusundan kurtaracak yelek" yapmayı başardı.
Proje, geçtiğimiz yıl yapılan bilim şenliğindeki yarışmada birinci oldu. Genç mucit, stantları gezen ve icadı çok beğenen Bursa Valisi Şahabettin Harput'un da yardımıyla ateş düşürücü yeleğinin patentini aldı, şimdi de seri üretim için çalışmalara başladı.
-Çocuklar oynayarak iyileşiyor-
Ateş düşürücü yelek, pamuklu yeleğe yerleştirilen plastik can yeleğinden oluşuyor. Can yeleği, çıt-çıt aracılığıyla içi açılan pamuklu yeleğe yerleştiriliyor. İçine 18 derecelik su konulan can yeleğinin iki tarafı da pamuklu yelekle kaplı olduğu için vücudu rahatsız etmiyor, ısı kaybı önleniyor.
Bunun yanında içine buz ve su konulabilen plastik bir top da veriliyor. Yeleği giyen çocuğun ateşi, su ve buz dolu topla oynarken elden de sağladığı ısı kaybıyla düşüyor.
-"Ürünü üretim aşamasına kadar getireceğiz"-
Öğretmen Urgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin hayallerinden bir tanesini somut hale getirdiklerini söyledi. Öğrencisinin derste kağıda döktüğü hayalini daha sonra kurguladığını belirten Urgan, "Kurgu, okulumuzdaki patent enstitüsünde değerlendirildi ve projelendirdi. Şimdi de patentini aldık. İnşallah ürünü üretim aşamasına kadar getireceğiz. Yaşadığımız bu deneyim nedeniyle çok mutlu ve gururluyum. İnşallah çok daha iyi icatlara imza atacağız" dedi.
Küçük Mert de derste çevrelerindeki sorunlara çözümler bulduklarını belirtti. Kardeşinin ve kendisinin yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldığını dile getiren Urgan, "Hastanede gördüklerimden çok etkilendim. Derste bunları düşündüm. Sonra bunları kurguladım. Sonra böyle bir icat ortaya çıktı. İnsanın vücuduyla ısı alışverişi sayesinde ateşi düşürülüyor ve hastalık kolayca atlatılabiliyor. Çocuklar oyun oynayarak, hastalığı atlatıyorlar" diye konuştu.
Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA