Haberler
Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Ormanın Sigortası, Doğa Dostu Karıncalar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hicret Özkan - Yüksek alanlarda yuvalarını kuran, formik asit salgılayarak ormana zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi sınırlarındaki yüksek rakımlı Çatacık Ormanları'nda bulunan bazı...

Hicret Özkan - Yüksek alanlarda yuvalarını kuran, formik asit salgılayarak ormana zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi sınırlarındaki yüksek rakımlı Çatacık Ormanları'nda bulunan bazı yuvaları, görevlilerce ormanın sağlıklaştırılması için daha düşük rakımlı bölgelere taşınıyor.

Çatacık Orman İşletme Bölge Müdürü Akın Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çatacık Ormanı'nın da kırmızı orman karıncalarının olmadığı bölgelere nakiller yaparak sağlıklı bir orman bölgesi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu yıl ilk naklinin Gümeledere Şefliği tarafından yapıldığını ifade eden Akman, şöyle konuştu:

"Gümeledere Şefliği, kırmızı orman karıncalarının yayılış alanı. Buradaki karıncaların bir kısmını alıp, karınca yuvası bulunmayan daha düşük rakımdaki bölgelere naklediyoruz. Kırmızı orman karıncası ormanın sigortasıdır. Bunlar, ormanın sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Karıncaları naklederek sağlıklı orman kurmaya çalışıyoruz. Bu karıncalar doğadaki zararlı parazitleri, böcekleri yiyerek ormanların daha sağlıklı bir yapıya kavuşmalarını sağlıyor."

-Karıncaların nakledilmesine sabahın erken saatlerinde başlanıyor-

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şubesi'nde orman mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Dündar ise karıncaların nakil işlemlerinin sabahın erken saatlerinde başlayıp gün bitmeden tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Yuvalarından aldıkları karıncaları kapalı kutularla yeni alanlarına taşıdıklarını anlatan Dündar, şunları bildirdi:

"Karıncalar genellikle havalar soğuduğunda toprağın 1-1,5 metre altına iner. Nisan ayında ise tekrar toprak üstüne çıkarak besinlerini temin ederler. Yine nisan ayının sonunda tekrar toprağın altına inerler. Bunun için karınca nakli için en uygun zaman nisan ayının ilk haftası itibariyle son haftasına kadardır."

Dündar, kırmızı karıncaların tehlike hissettikleri anda formik asit salgıladığını ve bu asitle düşmanlarını etkisiz hale getirdiğini vurguladı.

Asidin, karıncanın yakaladığı zararlıları yutmasını ve yemesini kolaylaştırdığına değinen Dündar, şöyle devam etti:

"Taşımada mutlaka işçi karıncaların yanında en az iki kraliçe karınca bulunması gerekiyor. Onlar gözle fark edilebilecek kadar büyük oluyor ve kraliçe karıncaları görevlilerimiz elleriyle seçerek ayırıyor. Kraliçe karıncanın olmadığı yerde o popülasyon dağılıyor. Yeni popülasyon yerine alışana kadar besin aramakta zorlanmasın diye bol miktarda alana şeker döküyor ve su bırakıyoruz. Daha sonra vahşi hayvanlar tarafından dağıtılmaması için etraflarını tellerle örüyoruz."

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title