Ormanı Korumak İsteyen Eldeniz Köylüleri Gelen Cezaya Şaşırdı
Uşak'ın Sivaslı İlçesine bağlı Eldeniz Köyü'nde yaklaşık 5 yıl önce ormandan ağaç kesen bir firmanın çalışanlarına engel olmak isteyen köylülere ceza yağdı.
Uşak'ın Sivaslı İlçesine bağlı Eldeniz Köyü'nde yaklaşık 5 yıl önce ormandan ağaç kesen bir firmanın çalışanlarına engel olmak isteyen köylülere ceza yağdı. Amaçlarının sadece bölgelerindeki ormanları korumak olduğunu ifade eden köylüler gelen cezaya isyan etti.
Edinilen bilgiye göre; yaklaşık 5 yıl önce bir firma Eldeniz Köyünün yaklaşık 1 kilometre yakınında bulunan ormanlık alanda ağaçları kesmeye başladı. Köy sakinlerinin izinsiz olduğunu iddia ettiği ağaç kesiminde firma çalışanlarını ağaçları kesmemesi için uyardı. Kesimin devam etmesi üzerine köylüler kaymakamlık ve orman işletme müdürlüğü yetkililerine giderek firma şikayet edip ormanlarının korunmasını istedi. Şikayetlerinden sonuç alamadıklarını iddia eden köylüler bunun üzerine yaklaşık 5 yıl önce kesimleri durdurmak için çoluk çocuk, yaşlı genç yaklaşık 200 kişi, kesim yapılan ormanlık alana giderek kesim yapan işçilerin ormanı terk etmelerini istediler. Akabinde yaşanan arbede de 7 kesim işçisi darp edildiklerini ileri sürerek köylülerden şikayetçi oldular.
Jandarma tarafından el konulan olayda Köylülerin iddiasına göre yaklaşık 200 kişinin ifadesinin alınması uzun süreceği için tutanaklara rast gele köyden 5 kişinin ismi yazıldı. Kesim yapan 7 işçiyi darp eden ve oradaki malzemelere zarar veren sanık durumuna düşen sanıklara ceza yağdı. Olay yerinde olmadıklarını iddia eden iki kişiye 4'er bin TL, hasta raporu olan bir kişiye de 7 kişiyi darp etmekten 14 bin TL para cezası kesildiği öğrenildi.
Kesimlerin yasaya aykırı yapıldığını ve o dönemdeki bazı yetkililerin bu kesimlere göz yumduğunu iddia eden köylüler, "Yaşanan olaylar öncesi yapılan şikayetleri değerlendiren jandarma tuttuğu tutanakta kesilen ağaçların izinsiz olduğunu tutanağında belirtmesine rağmen bizler suçlu duruma düştük. Ormanı korumak isterken başımız derde girdi" diye sitem ettiler.
MANGAL KÖMÜRÜ ŞİPARİŞİ İÇİN KESİM YAPILDI
Yaşanan olayların sanıklarından olan, 4 bin TL para cezası alan Süleyman İnce; "Olay yerinde bulunmadığım ve işçileri darp etmediğim halde 4 bin TL para cezası aldım. Herkes, suçsuz olduğumu bildiği halde dosyayı kapatmak istediler. Bütün köylüyle uğraşmak yerine bu olayı beş kişiye fatura ettiler. İşin özü ise, 50 bin hektarlık bu ormanlık alanda kanal açma bahanesiyle bir dönem ağaç kesimi yapılmıştı. Baktılar ki iyi gelir elde ediliyor, Orman İşletme şefi, kaymakam, belediye başkanı birlik olup büyük firmalardan birinin mangal kömürü talebini yerine getirmek için bu kesimi resmi hale getirip işçileri buraya getirdiler. Sonucunda 200 kişinin dahil olduğu bir olayda, olay mahallinde olmadığım ve aleyhimde delil dahi olmadığı halde haksız yere cezaya maruz kaldım. Yetkililerden tek istediğim adalet" diye konuştu.
KAMU MALINI KORUDUK, KAMUDAN CEZA ALDIK
Dava sanıklarından olan, 14 bin TL ceza alan Muammer Gezer ise; "5 yıl önce bu olaylar yaşanırken kesim yapan firmanın elinde hiçbir resmi belge yoktu. Durumu Kaymakam Sedat Yıldırım'a, Belediye Başkanı Seydi Çetin'e, Orman İşetme Şefi Hüseyin Tekin'e sorduk, bilgilerinin olmadığını söylediler. Bizim elimizde ise 52 sene davası süren ve mühür zamana uğrayamaz, tapulanamaz (asla ticari amaçlı kesim yapılamaz) belgesi var. Buna rağmen kesimler devam etti. Biz de kesmeyin ormanımızı diye ikaz ettik. Tırlarla buradan kesilen ağaçları götürdüler. Biz köylü olarak kamu malını korumak istedik ama kamudan da ceza yedik. Yüzde 50 atik yürüme bozukluğu ve epilepsi raporum olduğu halde 7 kişiyi dövmekle suçladılar, ama 7 kişiyi dövme kabiliyetim yok" dedi.
Konuyla ilgili olarak dönemin Sivaslı Orman İşetme Şefi Hüseyin Tekin ise, "Yapılan her işlem resmidir. O dönem yapılan iş orman rehabilitasyon işlemidir. İsteyen her türlü evraka bilgi edinme yasal hakkı ile ulaşabilir." dedi. - UŞAK