Orman Bölge Müdürlüğü Değerlendirme Toplantısı
Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2008 Programı Kapsamında 13 Bin 500 Hektar Alanı Ağaçlandırmayı Hedeflediklerini Söyledi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2008 programı kapsamında 13 bin 500 hektar alanı ağaçlandırmayı hedeflediklerini söyledi.
Silifke Orman İşletme Müdürlüğü'nün ev sahipliğindeki değerlendirme toplantısı, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, Salim Karabulut, İşletme Müdürleri Halis Belen, Kubilay Akdeniz, Mehmet Fulin, Erdoğan Üstüner, Hasan Keskin, Erdal Çetinkaya, Mustafa Duman, Nusret Görür'ün yanı sıra 44 orman şefi ve 80 orman muhafaza memurunun katılımı ile Taşucu Best Otel'de yapıldı.
Toplantıda konuşan Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 3 gün sürecek olan toplantıda kadastro, koruma, yangınlarla mücadele, sivil kültür, işletme, pazarlama ve makine ikbal gibi temel konularda eğitim seminerleri verileceğini ve yeni yasa değişiklikleri konularının anlatılacağını belirtti.
Orman yangınlarında 1. derece bölgede bulunduklarını belirten Gözükara, "Tüm işletmelerimize yangın öncesi alınan ve alınacak olan tedbirleri anlatacağız. Mersin'in verimli orman alanı 1992-2002 yılları arasında 46 bin hektar ve verimli orman arazisi yüzde 45'ti. 2003-2007 yılları arası beş yılda 60 bin hektar saha ağaçlandırarak verimli orman arazisini yüzde 52'ye yükselttik. Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2008-2012 yılları arasında 74 bin 300 hektar saha ağaçlandırılarak Mersin bölgesinde verimli saha yüzde 60'a çıkarılacak. 2008 programı kapsamında 13 bin 500 hektar alanı ağaçlandırmayı hedefliyoruz. Bu değer Türkiye ve dünya standartlarının üzerinde bir değerdir" dedi.
Küresel ısınmayı önlemenin en önemli yolunun yeşil dokuyu korumak ve ormanları genişletmekten geçtiğini vurgulayan Gözükara, "Mersin olarak küresel ısınmaya karşı çok ciddi çalışmalar yürütüp, yatırımlar yapmaktayız. Bizlerden sonraki nesillere ormanı ve oksijeni bol, havası temiz bir ülke bırakabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaşanabilir bir ülke olmak için ormanları korumak gerekiyor" diye konuştu.
Orman yangınları kadar tehlikeli ve önemli olan "dumansız yangın" olarak adlandırılan böcekler ve hastalıklar nedeni ile ormanlarda çok ciddi tahribatlar yaşandığına dikkat çeken Gözükara şunları söyledi:
"Bunun tek nedeni ise dünyadaki ve doğadaki dengenin bozulmuş olmasıdır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu kuraklık ve sıcaklığın yaşanması, ormanların zayıf düşmesine, bunun sonucunda da zararlı böceklerin sayısı artarak ağaçların kurumasına neden olmaktadır. Bunlarla mücadele etmek için orman varlıklarımızı arttırıyoruz. Eko sistemi yeniden tesis etmek için mücadele veriyoruz. Yine bu zararlı böceklerle mücadelemizde çevreye zarar vermeyen doğal dengeyi koruyan biyolojik mücadeleye önem veriyoruz. Bölge müdürlüğü dahilinde 2008 yılında 30 bin adet çam kese böceğinin yok edicisi olan Kalazoma ürettik. Bunları ormanlara bırakarak böceği, böceğe öldürtüyoruz. Toroslar için çok değerli olan sedir ve köknar ağaçlarına zarar veren kabuk böcekleri ile mücadele etmek amacı ile 1 milyar adet kırmızı orman karıncasını uygun alanlara bıraktık. Kimyasal mücadele yapmadan, doğaya zarar vermeden mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu mücadele kapsamında Erdemli ve Tarsus ilçelerine 2'şer bin adet kuş yuvası yapıp orman içlerine astırdık." Gözükara, konuşmasının ardından bölgelerinde başarılı çalışmalar yapanlara da teşekkür belgesi verdi.
(MŞ-AB-Y) 28.04.2008 12:35 TSİ