Haberler

Orhan Pamuk, Okurlarıyla Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, "Kafamda Bir Tuhaflık" adlı yeni romanı hakkında düzenlenen söyleşide okurlarıyla bir araya geldi.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, "Kafamda Bir Tuhaflık" adlı yeni romanı hakkında düzenlenen söyleşide okurlarıyla bir araya geldi.

Nazım Hikmet Kültür Evi'nde Semih Gümüş'ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide ünlü yazar, "Kafamda Bir Tuhaflık" hakkında okurlarıyla sohbet etti.

Pamuk, 52 yıl aradan sonra ilk kez geldiği Bursa'nın çok değiştiğini ve geliştiğini ifade etti.

Son romanı "Kafamda Bir Tuhaflık"ı 6 yılda yazdığını belirten Pamuk, Bir kitaba başlarım ama araya birçok konu girer. Bu kitabı yazmadan öncede 6 yılda birçok makale, önsöz ve yazı yazdım. Ama bitirmeye karar verdiğimde son 6-8 ay her şeyden ilişiğimi kestim. Gazete okumam, televizyon  izlemem, arkadaşlarımı daha az görür ve işime konsantre olurum. 40 yıldır roman yazıyorum ve senede ortalama 200 sayfa yazmaya gayret ederim" diye konuştu.

Romanda İstanbul'da bir boza satıcısının 40 yıllık hikayesinin anlatıldığını dile getiren Pamuk, şöyle konuştu:

"Herkesin hayatı ülke şartlarına göre birbirine benzer. Bu romanı yazarken hayat hikayelerinin bir birine benzerliğini gördüm. Roman sanatı her zaman orta sınıfı ele alır. Alt sınıfa roman yazarın ideolojisine göre eğilim gösterir. Bu romanda Bozacı Mevlüd'ü bir birey olarak topluma göstermek istedim. Kitapta din, yasaklar, kendini kandırmalar, gelenekler gibi konuları irdelemek için boza iyi malzemeydi. Boza satışlarında artma olduğunu öğrendim. Yılbaşı akşamı kapıma çağırdığım bozacı da bunu bilmeden de olsa esprili şekilde doğruladı."

Bir romancının görevinin ülkedeki herkese eşit mesafede bakmak ve anlamak olduğuna dikkati çeken Pamuk, "Dünya değişiyor ve yaşam tarzları da buna paralel değişim gösteriyor. Türkiye'nin hayatı dünya hayatına örnek olmaya başladı. Ülkemizdeki çatışmalar, din, gelenekler dünyanın da sorunu olmaya başladı. Türkiye her yönüyle cennet ama tanıtamıyoruz. Kısacası Türkiye'nin sorunları ve hayatı dünyanın bildiği bir durum olmaya başladı. Onun için kitaplarım ve içerdiği konular dünyanın çeşitli ülkelerinde sevilmeye başladı" ifadesinde bulundu.

Söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  Pamuk ve moderatör Gümüş'e çiçek takdim etti. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel
title
Close