Organ Bağışı Haftası
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Akbulut, organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur olmadığını belirterek, hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organın bağışlanabileceğini ifade etti.
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Akbulut, organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur olmadığını belirterek, hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organın bağışlanabileceğini ifade etti.
Akbulut, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışının bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının henüz sağlıklı iken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanması olduğunu bildirdi.
Beyin ölümünün, diğer koma halleri ve özellikle de bitkisel hayatla karıştırılmaması gerektiğini belirten Akbulut, "Bu diğer hallerde bilinç kapalı olsa da ölüm söz konusu değildir. Beyin ölümü geliştiği an solunum durmuş ve ölüm gerçekleşmiştir. Diğer bir tabirle hasta son nefesini vermiştir. Bu durumda ölüme dair en küçük bir kuşku bile kalmaz. Organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir" ifadelerini kullandı.
On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkesin, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabileceğini ve bunların günümüz tıp teknolojisinde nakledilebildiğini belirten Akbulut, şu ifadelere yer verdi.
"2238 sayılı organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve nakli hakkındaki kanuna göre, bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi reşit çocuklarına veya babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet ibraz edilmedikçe kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz."
Akbulut, organ bağışı ve organ naklinin yapan merkezlerde, hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde, emniyet müdürlüklerinde organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek gibi kuruluşlarda yapılabileceğini kaydetti.