Haberler

Ordu'da Serbest Yumurta Tavukçuluğu Projesi Çalışmaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DOKA destekli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odaları işbirliğiyle yürütülen projeyle ilgili Ünye'de bilgilendirme, tanıtım ve eğitim semineri düzenlendi.

DOKA destekli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odaları işbirliğiyle yürütülen projeyle ilgili Ünye'de bilgilendirme, tanıtım ve eğitim semineri düzenlendi.

Ünye Ziraat Odası Konferans Salonundaki toplantıya, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ersin Soydan, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Durmuş, Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Soydan, yaptığı konuşmada, Fatsa, Perşembe, Akkuş ilçelerinde 50'ye yakın kümes kurduklarını ve taleplerin devam ettiğini belirterek, "Ünye'de bu konuda yol alacağımıza inanıyorum, beklentimiz üzerinde katılım görüyorum" dedi.

Proje koordinatörü olan Doç. Dr. İsmail Durmuş ise yumurta tavukçuluğu yapmak isteyenlere destek vereceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Serbest tavukçuluk sistemini geliştirerek insanlara ekmek kazandırmak, fındık ile beraber en kolay yetiştiricilik olarak görebileceğimiz, hiçbir zaman geride kalmayacak bir ürün olarak serbest yumurta tavukçuluğunu ortaya çıkardık. Diğer hayvanlara göre kıyasladığımızda bölgemiz buna çok uygun, yetiştirilmesi çok kolay, getirisi daha yüksek. Burada bir sığır yetiştirmek için 14 dönüm, koyun için 6 dönüm, tavuk için ise 4 metrekare alan yeterli oluyor. Eğer et kısmını düşünecek olursak çok daha teferruatlı ve işleyişi zor, yumurtacılığa kıyasla. O yüzden en kolay ve en az iş gücü tüketecek şekilde yumurtacılığı tercih ettik. Bununla birlikte Ziraat Odası da işi iyi organize edebilirse size geri dönüşü her hafta düzenli olarak iyi rakamlar olacak."

Projeye ilişkin Durmuş, şu bilgiyi verdi:

"Geleneksel tavuk sistemi kümeste yapılıyor ama biz Ordu olarak bunu kırdık. Ancak hayvan haklarının ortaya çıkması, hayvanların serbest ortamda yetiştirilmesi ve elde edilen yumurtaların tercih ediliyor. Bu tavuklardan elde edilen üretim ile kümeste bakmaktan kafes ortamında baskı altında olan üretimden aynı verim elde edilemez. Doğal ortamda uygun koşullarda çok daha verimli bir üretim yapılabilir. Zaten Avrupa'da işleyen sistemde bu şekilde olmakta. En iyi sistem serbest yumurta tavukçuluğu sistemi ve Avrupa'da kafes sistemi yavaş yavaş ortadan kalkıyor."

Tavukların nasıl yetiştirileceği, bakımının nasıl olacağı ve nasıl barındırılıp koruma sistemlerinin alınacağının bilgilerini paylaşan Durmuş, düzenli veteriner kontrollerinin olacağını, kümeslerin iç ve dış tasarımının nasıl olması gerektiğini ve hayvanların içinde olduğu ya da olmadığı zamanlarda nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler aktardı. - Ordu

Kaynak: AA / Yerel
title
Close