Ordu'da Kırsal Turizmi Tartışılıyor
Ordu'da, ortak kırsal turizm algısının oluşturulması amacıyla "Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı" düzenlendi.
Ordu'da, ortak kırsal turizm algısının oluşturulması amacıyla "Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı" düzenlendi.
Ordu Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen "Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı"na Vali Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, ODÜ Yrd. Doç. Dr. Cemile Bahtiyar Karadeniz, Kültür ve Turizm Bakanlığını Temsilen Erdem Öztürk, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Temsilcisi Ömer Faruk Tangaç, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Veli Akın, DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burcu Tahmaz, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum amirleri, turizm işletmecileri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri katıldı.
Çalıştay, Vali Orhan Düzgün'ün açılış konuşmasıyla başladı."Kırsal turizm denilince son zamanlarda kitle turizminden alternatif turizm dallarına giderek yayılan bir dönüşüm görüyoruz" diyerek sözlerine başlayan Vali Düzgün, "Karadeniz bölgesi de kırsal turizm konusunda ülkemizin pek çok yerinden gerçekten avantajlı, ciddi bir konuma sahip. Özellikle son yıllarda kırsaldan kente göçün giderek yaygınlaştığını düşünürsek kırsal turizmin önemi daha da artmaktadır. Kırsal turizm, bölgemizin güney kesimlerinde daha çok yerleşim, daha çok istihdam, daha çok iş imkanı demektir. İnsanların yıllar geçtikçe yeni arayışlara girme, yeni yerleri görme, tanıma, yöresel mutfakları, el sanatlarını, yerel halk kültürünü, köy kültürünü tanıma konusunda ciddi bir eğilimlerinin olduğunu görüyoruz. Katılmış olduğumuz değişik turizm fuarlarında özellikle 40 yaşın üzerindeki turist gruplarının büyük bir kısmının deniz turizminden ziyade kültür turizmine, kırsal turizm olarak isimlendirdiğimiz pek çok alt turizm dalını içinde barındıran başta yerel mutfaklar, macera turizmi, spor turizmi, at çiftlikleri ile bölgede bilgelik turizmi, doğa turizmi gibi konulara yöneldiklerini görüyoruz. Bütün bunlar özellikle ilimizde sahil kesim olan göçün engellenmesi ve orada yeni iş imkanlarının, istihdam imkanlarının sağlanması anlamına gelecek" dedi.
"Ordu'da kırsal turizmi nasıl geliştirebiliriz? Son dönemlerde bir turizm kenti olma yolunda ciddi bir niyet gösteren ve bu konuda çalışmaları yapılan ilimizde kırsal turizmi de daha çok geliştirmek, hangi imkanları kullanabileceğimizi irdelemek adına bu çalışmayı planladık" diyen Vali Düzgün,
"ilimizdeki kırsal turizmin geliştirilmesi konusunda çeşitli fikir alışverişi yapılacak ve ilimizin gelecekte belli bir mesafeye gelmesi konusunda ciddi bir adım atılacaktır diye düşünüyorum. Zaten Karadeniz bölgesi özelinden Ordu ili yaylalarıyla ve son dönemde sadece yaz turizminden ziyade, turizmde 4 mevsime yaymak amacıyla geliştirmiş olduğumuz başta kayak turizmi olmak üzere değişik projelerle bir cazibe merkezi olmaya başladık. Kırsal turizminde, önemli özelliklerinden birisi sadece deniz ve güneşin yaşandığı 3-4 aydan ziyade 12 ay boyunca turizm hareketliliğinin sağlanmasıdır" şeklinde konuştu.
"EKO TURİZMİN GELİŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde kırsal turizm ile ilgili ilk örneklerin başladığını hatırlatan Vali Düzgün, Kabakdağı köyünün,
kırsal
turizmde ilk adını duyuran yerlerden birisi olacağını kaydetti. Vali Düzgün, "Onun için ben bölgemizde eko turizmin gelişmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zaten Karadeniz bölgesi alternatif turizm açısından önemli bir bölge ve alternatif turizmde söz sahibi olmayı kendisine hedef olarak belirlemiş bir bölge olduğu için kırsal turizmde de bu çalışmalar sonucu önemli bir noktaya varacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Cemile Bahtiyar Karadeniz'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı'na, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Veli
Akın, Kültür ve Turizm Bakanlığını Temsilen
Erdem Öztürk, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Temsilcisi Ömer Faruk Tangaç,
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Namık Kemal Uzunlar, DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burcu Tahmaz, Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya konuşmacı olarak katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Cemile Bahtiyar Karadeniz, Çalıştayda, Kırsal Turizmin özelliklerinden bahsetti
ve kırsal turizmin her mevsim yapılabilecek bir turizm şekli olduğunu vurguladı. "Kırsal Turizm'de turist'in profili farklıdır" diyen Yrd. Doç. Dr. Cemile Bahtiyar Karadeniz, Kırsal Turizmi geliştirmede yapaylığın köylere sokulmaması gerektiğini belirterek, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunulduğuna dikkat çekti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Veli Akın da Çalıştay da, Ordu da şu ana kadar yapılan desteklemelerle ilgili sunum yaptı ve Ordu'nun önümüzdeki günlerde turizmde çok farklı bir noktada olacağına işaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı adına söz alan Erdem Öztürk ise 'Türkiye Turizm Stratejisi 2023'ün hazırlama gerekçelerini anlatarak kırsal turizmin önemine vurgu yaptı. Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı'nda, sırasıyla Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Temsilcisi Ömer Faruk Tangaç,
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Namık Kemal Uzunlar, DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burcu Tahmaz, Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya birer sunum yaparak, kırsal turizmin önemine vurgu yaptı.
Ordu Kırsal Turizmi Geliştirme Eylem Planının da tartışıldığı Çalıştay, katılımcıların karşılıklı soru ve cevaplarıyla sona erdi. - ORDU