Haberler

Orcik", Avrupa Pazarında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden olan ve kentte "orcik" diye bilinen cevizli sucuk, Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

İSMAİL ŞEN - Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden olan ve kentte "orcik" diye bilinen cevizli sucuk, Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Elazığ'ın köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından tüketilen cevizli sucuğa ilgi son yıllarda giderek arttı. Köylerde uzun ve sert geçen kış aylarında özellikle çay saatlerinde tüketilen orcik tatlısı, yıllar geçtikçe tüm yöre halkının vazgeçemediği damak tatlarından biri haline geldi.

Sonbaharda üzüm veya dut pekmezinden elde edilen şıranın bulamaç toprağıyla mayalanarak kaynatılması ve ateşte buğday unu karıştırıldıktan sonra ipe geçirilmiş cevizlerin batırılıp güneşte kurutulmasıyla elde edilen orcik tatlısının tüketimi her geçen yıl arttı.

Elazığ'da küçük imalathanelerde yapılan orcik tatlısı, vatandaşların artan talebi nedeniyle fabrikada da üretilmeye başlandı.

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'ndeki orcik tatlısı imalatı yapan fabrikanın işletme müdürü Serdar Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden geleneksel olarak sadece köylerde yapılarak kış aylarında evlerde tüketilen orcik tatlısının, bölgede kurulan işletmelerde üretilerek yurt içi ve yurt dışında pazarlanmaya başladığını söyledi.

Doğan, orcik üretimine 2007 yılında kurdukları küçük bir imalathanede başladıklarını, her geçen yıl artan talep nedeniyle 2013 yılında kurdukları 6 bin 500 metrekare büyüklüğündeki bir fabrikada orcik üretimini sürdürdüklerini bildirdi.

Ayda 25 ton orcik tatlısı üretimi yaptıklarını kaydeden Doğan, bunun yüzde 20'sini Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini, yüzde 80'ini de iç pazarda sattıklarını belirtti.

Orcik Avrupa'ya açıldı

Fabrikanın üretim şefi Mehmet Arslan ise köylerdeki yöresel lezzetler arasında yer alan orcik tatlısının, son yıllarda şehirlerde yaşayan insanlar tarafından da tüketildiğini, talebin artmasıyla fabrikada üretim yapmaya başladıklarını bildirdi.

Orcik tatlısını yiyenlerin bir daha bu tattan vazgeçemediğini dile getiren Arslan, "Kendileri tüketmeye devam ederken, çevresindeki insanlara da tavsiye ediyorlar. Bu şekilde büyüyen bir pazarımız var. Bu lezzet, Avrupa'daki gurbetçilerimiz sayesinde Avrupa'ya da yayılmaya başladı. Yaptığımız tanıtımlarla daha geniş pazarlara ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Arslan, köylerde sonbahar aylarında yapılan ve bahar ayına kadar tüketilen orcik tatlısının, imalathanelerdeki kurutma odaları sayesinde yılın 12 ayında günlük olarak üretiminin gerçekleşebildiğini aktardı.

Orcik tüketiminin, kuruyemişle yarışır hale geldiğini ifade eden Arslan, "Orcik tatlımızı yeni tadan insanlar şaşkınlık içinde kalıyor. Bugüne kadar böyle bir lezzetten mahrum kaldıkları için gerçekten üzülüyorlar" dedi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close