Omü'nün Yüzde 5 Yabancı Öğrenci Hedefi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Hakan Leblebicioğlu, uluslararasılaşma yolunda hızla ilerlediklerini belirterek, "Şu anda üniversitemizde 64 farklı ülkeden bin 164 öğrenci var."
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, uluslararasılaşma yolunda hızla ilerlediklerini belirterek, "Şu anda üniversitemizde 64 farklı ülkeden bin 164 öğrenci var. Nihai hedefimiz, şu anda yüzde 2,5 olan oranımızı yüzde 5'e çıkarmaktır" dedi.
OMÜ düzenlenen, "7 Bölge 7 Seminer: Erasmus Yollarda" başlıklı seminerlerin Karadeniz Bölgesi ayağı Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Erasmus Koordinatörü İlyas Ülgür, Uluslararası İlişkiler Birimi Sorumlusu Emine Bol Yazıcı, farklı üniversitelerden ve OMÜ'den öğretim üyeleri katıldı.
CİNECA İtalya Konsorsisyumu Bölge Sorumlusu Zekiye Doğan'ın bilgilendirme sunumu ile başlayan seminerlerin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Uluslararasılaşma yolunda hızla ilerliyoruz. Şu anda üniversitemizde 64 farklı ülkeden bin 164 öğrenci var. Nihai hedefimiz, şu anda yüzde 2,5 olan oranımızı yüzde 5'e çıkarmaktır. Bu yıl 16 ülkede 26 ayrı merkezde OMÜ Uluslararası Öğrenci Sınavı'nı (OMÜYÖS) yaptık. Bu çapta bir sınav üniversiteler arasında bir ilktir. Ayrıca bu sınav Türkiye'deki 71 üniversite tarafından tanınmıştır. Biz üniversite olarak bu yıl 400 öğrenci kontenjanı belirledik. 19 ülkeden 30 üniversite ile ikili anlaşmalarımız var. Bu bağlamda yaz stajları ve programlar düzenliyoruz. Bu ülkelerden gelen öğrenci ve öğretim üyelerimiz, bizden de giden öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz var. Bu sayı her gecen gün artıyor. Kendi öz kaynaklarımız ile öğretim üyelerimize yurt içinde ve yurt dışında İngilizce dil kursları veriyoruz. OMÜ bünyesinde ve yurt dışında verilen İngilizce kurslar öğretim üyelerinin yetkinliğinin arttırılmasını da sağlamaktadır. Mevlana Programı'yla da 16 ülkeyle 31 anlaşma yaptık. Bu kapsamda özellikle gelişmekte olan ülkelerle de karşılıklı öğrenci ve öğretim üyesi değişimi sağlanabilecektir. Erasmus Programı'nda da güzel bir ivme yakalandı. Bu ivmenin artarak yükseleceğine inanıyoruz. Özellikle İngilizce paralel programların açılması ile bu hareketlilik daha da artacaktır. Değişim programlarının eğitimin yanında önemli bir katkısı da; farklı kültürleri tanımak, farklılıkları anlamak ve kültürümüzü tanıtmaktır. Bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan son derece mutluyuz. Başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.
Üç ayrı salonda eş zamanlı gerçekleşen seminerlerde; özellikle yeni EUC almış ya da almak için çalışmalar yürüten üniversiteler ve uzun zamandır bu konuda çalışan Erasmus ofislerinin ekibe yeni katılan ofis personeli için düzenlenen, "Yola Yeni Çıkanlar" grubu ile "Değişimde Kalite" ve "ÖİDB İçin" grupları konuşmalar ve tartışmalar yaptılar. Türkiye'de ilk defa Öğrenci İşleri Daire Başkanlıkları ve Erasmus kurum koordinatörlerini bir araya getiren seminerlerde içerik tümüyle uygulama temelli sorunlar ve sorular çerçevesinde hazırlandı. Seminerlerde Ulusal Ajans tarafından da eğitim verildi.
Öğleden sonra düzenlenen seminer, "Değişimde Kalite" gurubuyla "ÖİDB İçin" grubunun birleşmesiyle, Erasmus Koordinatörü İlyas Ülgür ve Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil başkanlığında devam etti. Teorik bilgilendirmeden ziyade uygulamaya yönelik olmasına dikkat edilen seminerlerde "Akademik Tanınma" konusu da İlyas Ülgür tarafından ayrıntılı olarak anlatıldı. Ülgür, "Akademik Tanınma"nın doğru yapılmadığı üniversitelerin "Erasmus University Charter"ları, yani Erasmus Programı'ndan yararlanma hakları, ECTS ve veya DS Etiketleri olsa dahi ellerinden alınabileceğine dikkat çekti. - SAMSUN