Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Omü Gözlemevi'nde Tübitak Projeleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK “Doğa ve Bilim Okulları Projeleri” kapsamında desteklenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından gerçekleştirilen proje katılımcıları, OMÜ Gözlemevi’nde evren hakkında bilgiler alarak gözlem yaptı.

TÜBİTAK "Doğa ve Bilim Okulları Projeleri" kapsamında desteklenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından gerçekleştirilen proje katılımcıları, OMÜ Gözlemevi'nde evren hakkında bilgiler alarak gözlem yaptı.

TÜBİTAK destekli OMÜ'nün gerçekleştirdiği "Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum" ve "Gezici Bilim Okulu, Küçük Bilim İnsanı Yetiştirme" projeleri kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 30 öğretmen ve 130 öğrenci, OMÜ Gözlemevi Planetaryum'da evren hakkında bilgi aldı. TUBİTAK projeleri hakkında bilgi veren OMÜ Gözlemevi Planetaryum Sorumlusu Selami Kalkan, "TÜBİTAK tarafından desteklenen OMÜ'ye ait proje yürütücülüğünü, Prof. Dr. Hüseyin Kalkan ve Arş. Gör. Nilay Şener'in yapıyor. 2 projenin katılımcıları Planetaryum'da evrene ait bilgiler alarak, 'Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum' projesindeki öğretmen adaylarının teleskopla güneş gözlemi yaparak güneşin üzerindeki lekeleri gözlemlediklerini ve gece Satürn gözlemi yaptılar. Prof. Dr. Hüseyin Kalkan'ın 'Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum' projesinde, Eratosthenes'in M.Ö. 276 yılında Mısır'ın İskenderiye ve Syene şehirlerindeki güneş ışınlarının gölge boylarını ölçerek gerçekleştirmiş olduğu Dünya'nın çevresini ölçme yöntemini bizzat kendi ölçümleri ile gerçekleştirmelerine olanak sağlamıştır. Projede farklı illerden gönüllü olarak projeye katılan 30 ortaokul öğretmeni, bu öğretmenlerin her birinin kendi okullarında bulunan 8. sınıflardan bir şube ve ülkemizdeki üniversitelerin eğitim fakültelerinin ilköğretim bölümü öğrencilerinden 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir" dedi.

"GEZİCİ BİLİM OKULU, KÜÇÜK BİLİM İNSANI YETİŞTİRME"

Diğer bir proje olan "Gezici Bilim Okulu, Küçük Bilim İnsanı Yetiştirme" projesini anlatan OMÜ Gözlemevi Planetaryum Sorumlusu Selami Kalkan, "Arş. Gör. Nilay Şener'in 'Gezici Bilim Okulu, Küçük Bilim İnsanı Yetiştirme' projesinde ulaşımı zor ve ekonomik seviyesi düşük kırsal bölgelerde yaşayan ortaokul 8. sınıf köy çocuklarını projeye dahil edilerek, bu öğrencilerin temel fen eğitimi ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak; çevreye, doğaya ve temel fen konularına karşı ilgilerini artırarak gelecekte bilim adına neler başarabileceklerini göstermeyi amaçlanmıştır. Proje kapsamında Samsun iline bağlı ilçelerde, ulaşımı zor ve ekonomik seviyesi düşük kırsal bölgelerde yaşayan 100 ortaokul 8. sınıf öğrencileri, sekiz gün boyunca bilim uygulamaları ve doğa etkinlikleri gerçekleştirecek oldukları kampa alınmıştır. Projede, birinci kamp döneminde 50 ve ikinci kamp döneminde 50 kişi olmak üzere toplam 100 öğrencinin projeye katılımı sağlanmıştır" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title