Haberler

Omü'de Kalite Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ufuk Ötesi Topluluğu’nun organize ettiği “Kalite Hayatın Neresinde” başlıklı konferans OMÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ufuk Ötesi Topluluğu'nun organize ettiği "Kalite Hayatın Neresinde" başlıklı konferans OMÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Konferansın konuşmacısı Türk Akreditasyon Kurumu Baş Denetçisi ve Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇ-KON) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İ. Samet Karadavut idi. Konferansa Ufuk Ötesi Topluluğu Başkanı Doç. Dr. Yakup Keskin, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dr. Samet Karadavut genel olarak "kalite" kavramının almış olduğumuz eğitimdeki etkisi ve bu kalitenin kişisel boyutu üzerinde durdu. Konferansın başında kalite mefhumunun meydana gelişindeki kriterler hakkında bilgiler veren Karadavut bir kişinin yaptığı işe gerçekten ehemmiyet vermesinin kalite referansı olarak kabul edildiğini vurguladı. Kalitenin tarihi hakkında bilgiler verirken Hz. Peygamber dönemine atıfta bulunan Karadavut, Hz. Peygamber'in bizzat çarşı ve pazardaki mallarının niteliğini kontrol ettiğini belirtip bu anlamda Hz. Muhammed'in "Bizi aldatan bizden değildir" hadis-i şerifini ve de "Allah güzeldir, güzeli sever" hadisi-i şerifini hatırlattı.

Osmanlı dönemindeki kalite kavramının en önemli temsilcisinin Ahi Teşkilatı ve Ahilik Sistemi olduğuna dikkat çeken Dr. İ. Samet Karadavut, kalite olgusunun Avrupa ve Amerika'da ancak 18. yüzyıl sonunda Sanayi Devrimi ile başlayabildiğine işaret etti. Karadavut, bu bağlamda Batı'nın kalite kavramını Ahilik Sisteminden alıp kendi kültürlerine entegre ettiğini ifade etti.

"İNSAN ODAKLI CİHANŞÜMUL PRENSİPLER MANZUMESİ"

Karadavut, Ahilik Teşkilatının Osmanlı coğrafyasında bir barış ve kardeşlik atmosferi oluşturduğunu vurgulayarak, "Bugünkü çeşitli meslek kuruluşları, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları Ahilik Teşkilatından türedi. Ahilik sistemi Osmanlı'nın insan odaklı cihanşümul prensipler manzumesidir. Yani kalitede odak noktası insandır, insan merkezlidir" dedi.

"BU KAPIYA ODUNUN EĞRİSİ BİLE GİREMEZ"

Samet Karadavut kalite yönetiminde "plan, program, zaman, usul, ve kontrol"e dikkat edilmesi gerektiğine değinerek bu unsurlardaki kalifikasyon eksikliğinin zaman, mekan ve insan israfına neden olacağını kaydetti. Karadavut Yunus Emre'nin "Bu kapıya odunun eğrisi bile giremez" düsturuna referansta bulunarak "Kendine göre kalite ilkelerini belirleyen bir insanın bir malın eğrisi ve doğrusunu ayırt edebilmesi o kişiyi Yunus yapabilir. Kalite hayatın her alanında söz konusu; araba alırken, yemek yerken, kıyafet alırken, teneffüs ettiğimiz havanın bile kalitesi söz konusu ve elbette sahip olduğumuz arkadaşların ve onlarla geçirdiğimiz zamanın kalitesi de…" diye konuştu.

"KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMİNE BEN KARŞIYIM"

Dr. Karadavut, kalite realitesinin dünya pazarında ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek kalitenin dünya ticaretine yön verdiğini söyledi. GENÇ-KON Yönetim Kurulu Üyesi Karadavut kişisel gelişim eğitimine karşı olduğunu belirterek, "Bugün izlediğimiz, gördüğümüz, katıldığımız kişisel gelişim eğitimlerinde sürekli bir 'ben' ve 'bencillik' kavramı vurgulanıyor. Bu eğitimler eğer topluma, diğer insanlara bir faydası, katkısı varsa olumludur, dikkate değerdir" şeklinde konuştu.

Dr. İ. Samet Karadavut "kişisel kalite"de belli başlı prensipler olduğu bilgisini paylaşarak bunları "niyet, ekip, istişare, zaman yönetimi, güven, iletişim, hedef, plan, takip ve raporlama" olarak sıraladı. Samet Karadavut konuşmasında öğrencilere hitap ederek "Kalite hayatın her yanında, lütfen yaptığımız her işi önemseyelim" telkininde bulundu.

Konferansın sonunda Ufuk Ötesi Topluluğu Başkanı Doç. Dr. Yakup Keskin, Dr. Samet Karadavut'a çiçek takdim etti ve Karadavut kendisini dinleyen öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close