Haberler

Bursa'da Ölümün Kenarından "Nakille" Döndü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğun organlarının bağışlanmasıyla hayata tutundu.

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da dokularda bakır birikimine neden olan Wilson hastalığına bağlı olarak karaciğer yetmezliği çeken ve bu nedenle günde 7 ünite kan nakli yapılarak yaşatılan 10 yaşındaki Nebi Yıldız, Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğun organlarının bağışlanmasıyla hayata tutundu.

Antalya'nın Serik ilçesinde yaşayan Durmuş ve Habibe Yıldız çiftinin ilk çocukları olan 10 yaşındaki Nebi Yıldız, yaklaşık bir ay önce kusma şikayetiyle ailesi tarafından Serik Devlet Hastanesine götürüldü. Burada sarılıktan şüphelenilen çocuk, Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

Burada yapılan tetkiklerde çocuğun doğuştan Wilson hastası olduğu ve karaciğer yetmezliği çektiği tespit edildi. İlaç tedavisi görmeye başlayan ilköğretim 3. sınıf öğrencisi Yıldız'ın yaşaması için acil karaciğer nakli olması gerektiği kaydedildi.

Aile, nakil işlemleri için Medical Park Antalya Hastanesi'ne başvurdu.

Baba ve amca gönüllü oldu ancak...

Yıldız'a karaciğerlerini vermek için baba Durmuş ve amcası gönüllü oldu ancak yapılan tetkiklerde nakil için organların uygun olmadığı belirlendi. Aile, çocuklarının hayata tutunması için Sağlık Bakanlığından gelecek kadavra haberini beklemeye başladı.

Bu sırada karaciğerin işlevini tamamen görmemesi nedeniyle doktorlar nakle zaman kazanmak için çocuğa sürekli kan nakli yapılmasına karar verdi. Vücudunda biriken zararlı maddeleri atamayan Yıldız'a, hayatta kalması için günde 7 ünite kan nakli yapılması gerektiği belirlendi.

Yoğun bakımdan ameliyathaneye

Aile sosyal medyadaki kampanya ve yakınlarının desteği ile her gün 7 ünite kan buldu. 3 gün süreyle kan nakledilen ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Yıldız için umutlar yavaş yavaş bitirmeye başladığı anda nakil haberi Bursa'dan geldi.

Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen ve ismi açıklanmayan bir çocuğun organlarının ailesi tarafından bağışlandığı bildirildi. Çocuktan alınan karaciğer, Yıldız'a nakledilmek üzere hızla Antalya'ya getirildi. Yıldız, yoğun bakım ünitesinden çıkartılarak ameliyathaneye alındı. Hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve aynı bölümden Yrd. Doç. Dr. Sabri Tekin tarafından karaciğer, Yıldız'a başarıyla nakledildi.

Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Yıldız, bir süre yoğun bakım ünitesinde tutulduktan sonra servise alındı.

Anne Habibe Yıldız, AA muhabirine, 3 haftada çok zor günler yaşadıklarını söyledi. Herkesi organ bağışına davet eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Hayatımız bir anda değişti. Karaciğeri tamamen iflas edince, '3-4 gün içinde kaybedebiliriz' dendi. Nakille her şey değişti. Oğlum çok iyi ve daha da iyi olacak. Bağışlanan karaciğer olmasaydı belki de oğlumu kaybetmiştik. Bağışlayan aileye başsağlığı ve sabır diliyorum. Onlara duyarlı davranışları nedeniyle minnettarız."

"Vücutta biriken toksinlerden beyni korumak için kan nakli yaptık"

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Sabri Tekin ise Wilson hastalığının doğuştan gelen bir hastalık olduğunu ve uzun yıllar kendini belli etmediğini ifade etti.

Yıldız'ın hastalığın kontrolden çıkmasına bağlı ani gelişen bir karaciğer yetmezliği yaşadığını dile getiren Tekin, "Yapılan bütün tıbbi tedavilere rağmen hastalık gerilemedi aksine daha da ilerledi. Acil bir karaciğer nakli ortaya çıktı. Nakil sayesinde sağlığına kavuştu. Ameliyatın ardından değerleri çok iyi seyrediyor. Tam umduğumuz gibi. Her şey yolunda. Taburcu aşamasına geldi" dedi.

Tedavi sürecinde çocuğa kan nakli yaptıklarını anlatan Tekin, şunları söyledi:

"Kan nakli sayesinde organ nakline kadar hastayı getirebildik. Bu hastalarda 72 saat çok önemli. Vücutta biriken toksinlerden beyni korumak için kan nakli yaptık. Kan naklinin kesin bir tedavi özelliği yoktu ama organ nakli için zaman kazandık. Sürecin sonuna geldiğimiz anlarda karaciğer bulundu ve hastayı yoğun bakım ünitesinden ameliyathaneye götürüp nakil yaptık. Nakil olmasaydı kan nakli tedavisi de bir süre sonra fayda etmeyecekti."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close