Haberler

Okur: "Türkiye'de Her 12-13 Erişkinden ve 7-8 Çocuktan Biri Astım Hastası"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın, dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar kişiyi etkilediğini belirtti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın, dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar kişiyi etkilediğini belirtti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, 6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda Türkiye'de yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu kaydetti. Astımın görülme sıklığı giderek arttığını vurgulayan Okur, "Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir" dedi.

"4 ASTIMLIDAN BİRİ YILDA BİR KEZ ACİLE BAŞVURUYOR"

Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde olmadığını ileri süren Okur, "Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

ASTIMLA İLGİLİ HASTA EĞİTİMİ TOPLANTILARI DÜZENLENECEK

Astım için Küresel Girişim önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla; astım hastalığının önemi anlatılıp, hastalık ve kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını belirten Okur, sözlerini şu şekilde noktaladı: "Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünce kurulan GARD Türkiye etkinlikleri çatısında, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve TC Sağlık Bakanlığı işbirliği yaparak ülkemizin birçok ilinde bu yıl da birçok hasta eğitimi toplantısı düzenleyecektir. Çeşitli illerimizde alışveriş merkezlerinde kurulacak stantlarda astımla ilgili broşürler dağıtılacak; yapılacak bilgilendirme toplantıları ile doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabilecekleri vurgulanacaktır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close