Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Okur: "Türkiye'de 500-600 Bin Çölyak Hastası Olduğu Tahmin Edililiyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, 9 Mayıs Dünya Çölyakla Mücadele gününün önemine vurgu yaparak, Türkiye’de yaklaşık 500-600 bin Çölyak hastası olduğu tahmin edildiğini dile getirdi.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, 9 Mayıs Dünya Çölyakla Mücadele gününün önemine vurgu yaparak, Türkiye'de yaklaşık 500-600 bin Çölyak hastası olduğu tahmin edildiğini dile getirdi.

Çölyak hastalığı ile ilgili bazı bilgiler veren ve her 150 kişiden birinde bu rahatsızlığın bulunabildiğini işaret eden Okur, "Çölyak hastalığı ya da Gluten Enteropatisi, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus tüysü oluşumlar denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Yani İnce bağırsağın buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutene duyarlı olması anlamına gelen ve ömür boyu diyet yapılmazsa daha büyük sorunlara yol açabilmektedir" dedi.

"ÇÖLYAK HASTALIĞI BAZI BİREYLERDE YILLARCA HİÇ BELİRTİ VERMEZ"

Çölyak hastalığının her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalık türlerinden olduğunu işaret eden Okur, "Hastalık belirtileri çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri olan AGA, EMA gibi serolojik özel testler ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. Çölyak hastalığı bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi Çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir" dedi.

"CİLTTE KAŞINTILI DÖKÜNTÜLER OLABİLİR"

Çölyak hastalığının tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebildiğini dikkat çeken Okur, "Yetişkinlerde görülen çölyak hastalığı belirtileri; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olabilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda ise özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title