Okur: "Kanserle Savaşta Çaresiz Değiliz"
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade ederek kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü belirtti.
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade ederek kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü belirtti.
Aydın'da ve ülkemizde ereklerde en sık akciğer kanserinin kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğünü altını çizen Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, "Kanser artık hepimizin bildiği gibi hem dünyada hem de ülkemizde önemli bir toplum sağlığı problemi olarak yerini korumaktadır. Kanser hastalığına neden olan faktörlerin yüzde 90'ı çevresel, yüzde 10'u ise kalıtsal faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. 1-7 Nisan Kanser Haftasında ve yıl boyunca, kanser konusunda halk eğitimleri, okullarda öğrenci eğitimleri, sağlık personeline hizmet içi eğitimler, afiş broşür dağıtımı gibi stand çalışmaları etkinlikler düzenliyoruz. Kanserle mücadelede erken teşhis, taramalar ve kansere neden olan risk faktörlerinden korunmanın üzerinde önemle durmaya çalışıyoruz. Kanserle savaşta çaresiz değiliz ve bu konuda halkımıza her türlü desteği veriyoruz" dedi.
"EN SIK GÖRÜLEN KANSERLERİN EN AZ ÜÇTE BİRİ ÖNLENEBİLİR"
Kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerektiğini işaret eden Okur, "Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok! Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur! Kanser için yapabileceğimiz hiçbir şey yok! Kanser tedavisi almam hakkım yok! demek yanlıştır. Kanser, özellikle bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişi hem de toplum seviyesinde sonuçları iyileştirir. Pek çok kanser için, kişinin kendinde hissettiği uyarıcı belirti ve hekimin kişide tespit ettiği bulgular vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Hem kişi hem de toplum bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Bütün insanlar kanıtlanmış ve tekin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkın sahiptir" diye konuştu.
"ERKEN TEŞHİSLE YAŞAM SÜREMİZİ UZATABİLİRİZ"
Meme, kolon ve rahim ağzı gibi kanserlerin erken evrede tespit edilip tedavi edilebildiğini vurgulayan Okur, "Bölge Tabanlı Kanser Tarama Programı Ulusal Standartlarında meme kanseri, kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri yer almaktadır. Çünkü bu üç kanser çok erken evrede iken tespit edilip, etkin ve kolay yöntemlerle tedavi edilebilmektedirler. Rahim ağzı kanseri ve meme kanseri konusunda bilinçlenmenin sağlanması, hedef nüfusun en kısa sürede taranabilmesi, köy beldelerde yaşayan, taramalara katılım güçlüğü çeken kadınlarımıza ulaşılması amacıyla 2 Aralık 2013 tarihinde Aydın Valiliğimizin himayelerinde, Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız Koordinesinde 'Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Mobil KETEM Projesi başlatılmıştır. Aydın merkez ilçe ve diğer 16 ilçede 24 aylık bir sürede yürütülmesi planlanan bu proje kapsamında eğitim, 30-65 yaş yaş gurubu kadınlardan smear alımı içinde dijital mamografi cihazı bulunan Mobil KETEM aracımız ile 40-69 yaş grubu kadınlara mamografi çekimleri yapılmaktadır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz" ifadelerini kullandı. - AYDIN