"Engellilere Sahip Çıkma Çabası Desteklenmeli"
Dr. Şenol Okur "Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı bir boyuta ulaşacaktır." dedi.
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır" dedi.
03 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, "TÜİK ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında; Ulusal Özürlüler Veri Tabanında kayıtlı olan engelli bireylere yönelik olarak 'Engellilerin Sorun ve Beklentileri Araştırması, 2010' sonuçlarına göre engellilerin yüzde 29,2'si zihinsel engelliler, yüzde 25,6'sı süreğen hastalığı olan engelliler, yüzde 8,8'i ortopedik engelliler, yüzde 8,4'ü görme engelliler, yüzde 5,9'u işitme engelliler, yüzde 3,9'u ruhsal ve duygusal engelliler, yüzde 0,2'si dil ve konuşma engelliler ve yüzde 18'i birden fazla engele sahip olanlardır. Kayıtlı engellilerin, yüzde 58,6'sı erkek, yüzde 41,4'ü kadındır. Engel nedenlerine bakıldığında; yüzde 56,8'i hastalık, yüzde 15,9'u genetik veya kalıtsal bozukluk, yüzde 9,6'sı kaza ve yüzde 3'ü gebelikte veya doğum sırasında yaşanan problemler sonucu ortaya çıkmıştır" dedi.
ENGELLİLERE YÖNELİK SAĞLIK HİZMETLERİ GELİŞTİRİLDİ
Tüm bireylerin gibi engellilerinde korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerin devam ettiğini kaydeden Dr. Okur, "Engelliliğin önlenmesi amacı ile her bebeğimize; Yeni doğan İşitme Taraması, Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması, Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı ve Tedavisi, Hemoglobinopati taramaları yapılmakta, Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel temin edilmesi, İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere işaret dili bilen personel istihdam edilmesi, Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmesi, Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılması, Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanması Engellilere sunulan sağlık hizmetleri konusunda ilgili personel hizmet içi eğitim programlarına alınması ve eğitimlerinin sürekliliği sağlanması çalışmaları devam etmektedir" diye konuştu.
TÜM TOPLUM ENGELLİLERE SAHİP ÇIKMALI
Engelli sağlık kurulu raporu veren 396 kamu ve üniversite hastanesi ve 38 hakem hastanede engelli bireyler için sağlık kurulu raporları düzenlenmekte olduğuna işaret eden Okur, şöyle konuştu: "Evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Aile hekimleri, mobil ekipler, evde sağlık hizmet hastane birimleri, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimleri evde sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar. Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır. Daha çok duyalım, görelim, anlatalım, birbirimizi daha çok hissedelim" - AYDIN