Haberler

Öğretmenlerin Sosyal Medya Kullanımı Araştırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Öğretmen ve Öğretim Elemanlarının Sosyal Ağ Kullanımına İlişkin Görüşleri" isimli araştırmada öğretmenlerin sosyal medyayı en çok iletişim amaçlı kullandıkları belirlendi.

"Öğretmen ve Öğretim Elemanlarının Sosyal Ağ Kullanımına İlişkin Görüşleri" isimli araştırmada öğretmenlerin sosyal medyayı en çok iletişim amaçlı kullandıkları belirlendi.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Akgün, araştırmayı Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nün Hesaplamalı Bilimler Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimi alan 13 öğretim elemanı ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirdi.

Öğretmen ve öğretim elemanlarının sosyal ağları en çok iletişim amaçlı kullandıkları belirlenen araştırmada öğretmenlerin sosyal medyayı mesleki ve haber amaçlı kullanımın da söz konusu olduğu bulgularına ulaşıldı.

Araştırmada sosyal ağların öğrenci açısından, bilgi edinme, öğretmen ile etkileşim, kaynak paylaşımı, haberleşme gibi konularda; öğretmen açısından ise öğrenciler ile etkileşim, öğrenci takibi, meslektaşlar ile haberleşme, bilgi edinme, derslere materyal desteği, bilgi ve kaynak paylaşımı, ödev takibi,  zaman kazandırma, haberleşme, bilgiye kolay erişim gibi konularda yarar sağladığı ortaya konuldu.

Sosyal ağların, kişisel ve akademik boyutlarda olumsuz etkilerinin de tespit edildiği araştırmada, kişisel anlamda sosyal paylaşım sitelerinde özel hayatın çok fazla deşifre edilmesi, güvenlik açısından riskli olması, sahte hesapların varlığı, istenmeyen yorum veya durumlarla karşılaşmanın sıkıntıları; bunların yanı sıra eğitim açısından da sosyal ağlarda amaçsız zaman geçirme, bilginin doğruluğunun net olmaması, emek vermeden bilgiyi sahiplenme nedenleriyle dikkatli kullanılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Sosyal medya öğrenme alışanlıklarını değiştirdi

Katılımcılarının çoğunluğunun sosyal ağ kullanımının geleneksel öğrenme anlayışını değiştirdiğini ifade ettikleri araştırmada, katılımcılarından biri "Sosyal ağların kullanımı geleneksel öğrenme yöntemlerini değiştirdi. Herkes sosyal ağ kullanmaya başladı. Yani sosyal ağdan kasıt sadece Facebook, Twitter olarak görmüyorum. Sonuçta herkes, herhangi bir hoca kendine web sitesi açarak onun üzerinden dosya paylaşımı yapabiliyor, başka bir şey yapabiliyor öğrencilerine ya da başka bir platform üzerinden ne bileyim buluta gönderiyorlar Buluttan indirim yapıp bunun linkini sosyal ağ üzerinden gönderebiliyorlar birbirilerine" görüşünü dile getirildi.

Araştırmada, öğretmen ve öğretim elemanları, sosyal ağların öğretim sürecini daha etkili hale getirmesi amacıyla etik kurallar konulması, daha etkin bilgi paylaşımı sağlanması, uygun kullanımına yönelik eğitimler verilmesi, sosyal ağ üzerinden ders anlatımı, proje ve grup çalışması yaptırılması, kurum tarafından eğitim amaçlı kullanılacak özel yazılımlar oluşturulması yönünde önerilerinde bulunuldu.

Öneriler

Yrd. Doç. Dr. Akgün, araştırmanın öneri bölümünde bulgular doğrultusunda sosyal ağların öğrenme-öğretme süreçlerinde daha etkili ve verimli kullanılması için öncelikle öğrencilere konuda seminerler ve eğitimler ile bu bilgi vermeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Öğretmen ve öğretim elemanlarına, sosyal ağların eğitimde daha faydalı, güvenli ve etik (gizlilik, fikri mülkiyet, doğruluk, erişim) kullanımı konusunda seçmeli dersler açmalarının da önerilebileceğini ifade eden Akgün, kurumların, öğrenciler ile etkileşimi sağlamaları için eğitim içerikli sosyal ağ yazılımları geliştirmeleri ve öğrencilere kullanımı konusunda teşvik edici rol üstlenmeleri gerekebildiği tespitinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close