Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

"Öğretmenim Kaç Dakika Kaldı-" Sorusu "Başımıza İcat Çıkardı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil İbrahim Başer - Bursa'da bir ilköğretim öğrencisi, sınavlarda arkadaşlarının sık aralıklarla yönelttiği "Öğretmenim kaç dakika kaldı-" sorusunun dikkatini dağıtmasından sıkılınca, "sınav ışığı" yaptı."Başımıza icat çıkarın" mesajlı...

Halil İbrahim Başer - Bursa'da bir ilköğretim öğrencisi, sınavlarda arkadaşlarının sık aralıklarla yönelttiği "Öğretmenim kaç dakika kaldı-" sorusunun dikkatini dağıtmasından sıkılınca, "sınav ışığı" yaptı. "Başımıza icat çıkarın" mesajlı kampanyalardan da esinlenen genç mucit, geliştirdiği cihazın patentini aldı.

Merkez Nilüfer ilçesindeki Öğretmen Hasan Güney İlkokulu'nun 8'inci sınıf öğrencisi Günay Maltaş, sınav sırasında öğretmene yöneltilen soruların dikkatini dağıtması ve başarısını olumsuz etkilemesi nedeniyle harekete geçti.

"Öğretmenim kaç dakika kaldı-" sorusunun bir daha yöneltilmemesi, öğrencilerin sınav sırasında kimsenin dikkatini dağıtmadan aynı anda zamanı kontrol edebilmelerini temin için çalışma yapan Maltaş, yaşamlarında karşılaştıkları sıkıntılara çözüm aradıkları teknoloji tasarım dersinde "sınav ışığı" adını verdiği bir cihaz yapıp, patent aldı.

Üzerinde 5 dakikada bir sırayla sönen ve belirtilen süre bittiğinde alarmla kırmızı yanan 16 ışığı bulunan cihaz sayesinde öğrenciler, zamanı sormaktan, öğretmenler de aynı soruya defalarca yanıt vermekten kurtulacak.

Cihaz, sınav başlamadan önce kronometre gibi kurulurken öğrenciler, ne kadar zaman kaldığını üzerindeki yanan ışık sayısından tespit edebiliyor.

Cihazı geliştiren Günay Maltaş, AA muhabirine, sınavlarda arkadaşlarının sürekli zamanı sormasından dolayı dikkatinin dağıldığını belirterek, "Okuduğum soruyu tekrar tekrar okuyordum. Bu nedenle böyle bir şey yapmaya karar verdim. Patentini de aldık, çok mutluyum" dedi.

-Sınavlarda zaman kaygısının sonucu, ışıklı cihaz-

Teknoloji Tasarım Öğretmeni Arzu Urgan ise öğrencileriyle hayallerinin ürüne dönüştüğü bir süreci yaşadıklarını söyledi.

Dersteki kurgu kuşağında öğrencilerine yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara çözüm üretecek projeler yaptırdığını belirten Urgan, "Öğrencim de sınavlarda zaman kaygısını ele aldı. Aynı sorunun bütün arkadaşlarında olduğunu fark etti. Bundan yola çıkarak kurgusunu geliştirdi ve projelendirdi" dedi.

Urgan, cihazın kullanımı ve çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Masa saatine benzeyen cihazda elektrik devresi üzerinde bir zaman çarkı bulunuyor. Üzerinde 5 dakikada bir sönen, 11 ışık var. Cihaz, sınıfta herkesin görebileceği bir yere konuyor. Sınav sırasında üzerindeki düğmeye basılıyor ve geri sayım başlıyor. Zaman geçtikçe ışıklar sönüyor ve 5 dakika kala sarı ışık yanarak, 'Son kontrollerinizi yapın' uyarısında bulunuyor. Sınav bitiminde de kırmızı ışık yanıyor, alarm çalıyor."

Projeyle katıldıkları bir yarışmada ikincilik kazandıkları bu cihaza patent için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini anlatan Urgan, "Artık patenti bize ait. Üretim için de çalışmalarımız devam ediyor. Aslında üretimin bizim için çok da önemi yok. Önemli olan çocukların düşüncelerini hayata geçirmesi ve deneyim kazanmaları" diye konuştu.

Urgan, böyle bir cihazın ilk kez öğrencisi tarafından yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Genelde öğretmenler olarak sınavın kaç dakika kaldığını söyleriz ya da öğrenciler saatlerine bakarlar. 'Hocam ne kadar kaldı-' diye sorarlar sürekli. Biz de cevap veriyoruz. Bu esnada öğrencilerin dikkatleri dağılabiliyor. Proje sayesinde zaman kaygısı yaratmadan, çocuk zamanı takip edecek. Cihazın 20 lira civarında maliyeti var. Seri üretime geçince bu rakam daha düşer. Birkaç sınavda cihazı denedik. Kimse sınavın sona ermesine kaç dakika kaldığını sormadı. Biz sorulardan, onlar da sorudan kurtulmuş oldu."

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel
title