Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 165'inci Yıl Dönümü Kutlandı
Türkiye'nin maddi ve manevi mimarisinde çok önemli işlevi olan, öğretmenlik mesleğinin asıl kaynağını teşkil eden Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 165'inci yıl dönümü, Pınarbaşı ilçesindeki Mimar Sinan Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen...
Türkiye'nin maddi ve manevi mimarisinde çok önemli işlevi olan, öğretmenlik mesleğinin asıl kaynağını teşkil eden Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 165'inci yıl dönümü, Pınarbaşı ilçesindeki Mimar Sinan Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen törenle kutlandı.
Törene, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Pınarbaşı Kaymakamı Kamil Aksoy, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Mimar Sinan Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Muhammed Güler, öğretmenlik mesleğinin insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu, her yerde ve zamanda öğretmenler yetiştirildiğini belirterek, "Ancak bizim tarihimizde ilk kez müstakil kurumsal olarak öğretmen yetiştiren okullar, 16 Mart 1848'de 'Darül Muallimin' adıyla İlköğretmen Okulu olarak açılmıştır. Bu nedenle, 1995 yılından itibaren 16 Mart tarihi, Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıl Dönümü olarak kutlanmaktadır" dedi.
Eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel ve eski İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un girişimleri ile 1938-1940 yıllarında birçok dünya ülkesine model olan Köy Enstitüleri'nin açıldığını kaydeden Güler, "O tarihte açılan 21 okuldan biri de Pazarören Köy Enstitüsü'dür. 1954'te bu okullar, ilk Öğretmen Okulları'na dönüştürülür. 1976'dan itibaren Öğretmen Lisesi'ne dönüştürüldüğünde, bizim okulumuzun adı da Mimar Sinan Öğretmen Okulu olarak değişir. 1989 yılında öğretmen liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri'ne dönüştürülür. Açılışından beri birçok değişikliğe rağmen, kesintisiz 75 yıldır eğitim vermekte olan okulumuz, geçmişten getirdiği deneyimleriyle aynı sorumluluk bilinci içerisinde nitelikli insan yetiştirme görevini yerine getirmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Okul Müdürü Muhammed Güler, okulun 96 dönümlük arazi içerisinde kurulmuş 22 binası bulunduğunu, 1940'lı yıllarda inşa edilmiş olan sinema salonu, spor salonu, motorhane, marangozhane, demirhane, garajlar, öğretmenler lokali, hamam, fırın, çamaşırhane, gülcemal adı verilen yatakhane, ana derslik binası, kızlar yatakhanesi, lojmanlar koruma altına alındığını ancak hiçbirinin kullanılabilir durumda olmadığını bildirdi.
Okulun eğitime açıldığı 1940'tan beri toplam 8 bin 816 öğrenci mezun ettiğini vurgulayan Güler, "Mezunlarımızın yaklaşık yüzde 65'i öğretmen olurken, hukuk, işletme, tıp, edebiyat, siyaset gibi alanlarda yetişmiş, bürokrasi, siyaset ve bilimde önemli mevkilerde bulunan mezunlarımızın sayısı da az değildir. Okulumuz sadece öğretmenlerin değil, geçmişte olumsuz şartlarda, ülkenin uzak bir köşesinde kaybolup gidecek binlerce yeteneğin birer aydın olarak insanlığa kazandırıldığı eğitim yuvaları olarak önemli bir görevi üstlenmiştir" diye konuştu.
Konuşmanın ardından öğrencilerin hazırladığı gösteri sunuldu. - KAYSERİ