Öğretim Üyesinin Belediye Başkanına Açtığı Hakaret Davası
KOÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun kendisine "şarlatan" dediğini ileri sürerek açtığı hakaret davasının duruşmasına devam edildi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun kendisine "şarlatan" dediğini ileri sürerek açtığı hakaret davasının duruşmasına devam edildi.
Hamzaoğlu'nun oğlu Tunal Hamzaoğlu ve milletvekilleri İlhan Cihaner, Mehmet Hilal Kaplan, Levent Tüzel ve Oğuz Ozan ile birlikte geldiği duruşma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmaya müşteki Hamzaoğlu ile avukatları Haydar Gonca ve Mustafa Güler ile sanık Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun avukatı Halit Çokan katıldı. Karaosmanoğlu ise duruşmaya gelmedi.
Görevli hakim Aysel Gökçe, daha önceki hakimin izinli olması nedeniyle eski tutanakları okudu.
Duruşmada söz alan Hamzaoğlu'nun avukatı Güler, KOÜ Rektörlüğünden gelen Hamzaoğlu'nun disiplin soruşturmasına ilişkin dilekçeyi kabul etmediklerini, belgenin içerik itibariyle hukuka aykırı olduğunu savundu.
Müvekkilinin bilim insanı olarak üzerine düşen görevi yerine getirdiğini öne süren Güler, "Herhangi bir şekilde kınanmasını gerektirecek tek bir fiil yoktur, o nedenle sanığın bütün açıklamaları kamu görevlisine kamu görevinden dolayı sövmedir, cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Hamzaoğlu ise 2006 yılında TBMM'de Dilovası Araştırma Komisyonu kurulduğunu, komisyonun aynı yılın Kasım ayında hazırladığı raporun hem TBMM Başkanlığına hem de kamuoyuna sunulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu rapor bölgemiz ile ilgili olarak 29 sorun ve 29 çözüm önerisi saptamıştır. Bunlardan en önemlisi de Dilovası'nın Tıbbi Afet Bölgesi ilan edilmesi talebi ile genelinde sanayiye dayalı kapasite artışının engellenmesi önerisidir. Bu kapsamda biz de üniversitenin desteği ile bir çalışma başlattık. Dilovası'ndaki hava ölçümleri ile anne sütü ile bebek dışkısı verilerinin ölçümleri bize ulaştığında, ilimizde birinci sınıf gayri müessese kapsamında kirlilik kapasitesi yüksek yeni bir fabrikanın kurulacağı bilgileri vardı. Basında görevli arkadaşlar bu fabrikanın etkilerine yönelik sorular sordu. Ben de araştırma raporunu sunmadım, sadece bilgileri paylaştım. Bunun üzerine sanık 10 gün sonra 2 ayrı mekanda söz konusu davaya konu olan hakarette bulunmuştur, sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum."
Sanık Karaosmanoğlu'nun avukatı Çokan da üniversitenin göndermiş olduğu yazının hem kendilerinin savunmasını teyit ettiğini, hem de müştekinin iddiasının aksini gösterdiğini ileri sürdü.
Buradaki problemin test sonuçları dahi belli olmayan bir araştırmanın sonucunun açıklanması olduğunu savunan Çokan, "Katılanın mensubu olduğu üniversitenin soruşturmacı raporunda sonuç net olarak bilimsel kesinlik kazanmadan açıklama yapılmayacağı belirtilmektedir. Bu husus da bizim savunmamızı kanıtlamaktadır" diye konuştu.
Hakim Gökçe, dosyanın kapsamlı oluşu ve geçici olarak mahkemede görevlendirilmesi nedeniyle duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Adliye Dışındaki Basın Açıklaması
Duruşmanın ardından Kocaeli Adliyesi önünde basın açıklaması düzenleyen Hamzaoğlu, TBMM'de alınan kararlara rağmen, Kocaeli halkının yaşamı hiçe sayılarak, kentte tehlikeli sanayi yatırımlarının sürdürüldüğünü öne sürdü.
Cihaner de "Yargı hızlanacak", "Anayasa referandumu sonunda yargının süre sorunları çözülecek" yaklaşımlarına rağmen aradan geçen bir yıldır davanın sürdüğünü savundu.
Grup, açıklamanın ardından sonra dağıldı.
Olay
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun söz konusu araştırmasıyla ilgili olarak bazı yerel gazetelerde yer alan açıklamalarına ilişkin, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun yaptığı açıklamaları bazı yerel gazetelerde 5 Ocak 2011 tarihinde "Hoca şarlatanlık yapıyor" diye yer almış, bunun üzerine Hamzaoğlu da Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesine "Hakaret" 3. Asliye Ceza Mahkemesine de 50 bin liralık "tazminat" davası açmıştı.
- KOCAELİ