Haberler

Öğrenciler, Verem Hastalığı Konusunda Bilgilendirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü Verem Savaş İl Koordinatörlüğü tarafından ‘Verem Haftası’ kapsamında üniversiteye hazırlık öğrencilerine tüberküloz, diğer adıyla ‘Verem’ hastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü Verem Savaş İl Koordinatörlüğü tarafından 'Verem Haftası' kapsamında üniversiteye hazırlık öğrencilerine tüberküloz, diğer adıyla 'Verem' hastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Şıhcan Gençlik Merkezi binasında YGS, LYS için eğitim gören öğrencilere tüberküloz hakkında, koruyucu yöntemleri ile ilgili bilgi verildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde Ebe Emine Bozkurt ve Uzm. Dr. Murat Demirezen sinevizyon eşliğinde bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Demirezen konu ile ilgili şunları söyledi:

"Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden itibaren 'Verem Haftası' nedeniyle bilgilendirme yapıyoruz. Tüberküloz Mycobacterium Tuberkulosis tarafından oluşturulan çok değişik klinik görünümlere sahip bir infeksiyondur. Uzun sürede çoğalır, kültürde 2 ile 6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Basiller çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir. Tüberküloz hastalığı önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen toplumsal açıdan önemli bir hastalıktır. Veremin kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Basil hava yolu ile bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10 ile 15 kişiye hastalığı bulaştırır. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanında öksürük, balgam, kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer yakınmaları da vardır. İki üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde (verem savaş dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi genellikle iki ay dört ilaçla ve dört ay iki ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaş dispanserleri tarafından ücretsiz verilir. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır."

Yapılan bilgilendirmenin ardından kursta eğitim alan öğrenciler yapılan bilgilendirmenin çok önemli olduğunu ve bilgilendirmede bulunan Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne teşekkür etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close