Öğrenciler Su Ürünleri Fakültelerini Tercih Etmiyor
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Olcay Hisar, Türkiye'de yaklaşık 20 tane su ürünleri fakültesi bulunduğunu, bunların birçoğunda öğrenci alımlarıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar, Türkiye'de yaklaşık 20 tane su ürünleri fakültesi bulunduğunu, bunların birçoğunda öğrenci alımlarıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar, Türkiye'de 20 su ürünleri fakültesi olduğunu ve bütün bu fakültelerin aynı sıkıntıları yaşadığını dile getirerek, "Su ürünleri fakültelerinin sıkıntı yaşamasının sebebi öğrencilerinin iş bulamaması. Tabii ki istihdam meselesi en önemli kriter. Bir mesleğin devamlılığını sağlamak için iş imkanlarının yeterli olması gerekir. Kişi mezun olduğu alanda iş bulabiliyorsa o alanlar hiçbir zaman ölmez. Tıp fakültelerinden mezun olan öğrenciler boşta kalmıyor. Çünkü bizim halen çok ciddi oranda doktor ihtiyacımız var. Bir dönem ziraat mühendislerinin iş bulabilmeleri çok zordu, bu yüzden öğrenci sayısında büyük düşüşler görüldü. Ancak ne zaman ki devlet politikalarında değişiklik oldu, kamu kuruluşlarında ziraat mühendislerinin sayısı artırıldı, fakültelerin hem öğrenci sayısı hem de kalitesi yükseldi. Ancak bunların hepsinin geçici çözümler olduğu düşünmekteyim. Su ürünleri fakültelerinin eğitim sistemimizdeki bazı aksaklıklarından kaynaklanan bir sıkıntı vardı. Bana göre sıkıntının asıl sebebi uygulama alanları bakımından fakültelerimizin su ürünleri sektörünün gerisinde kalmasıydı. Özel sektör uygularken bizler teoride kaldık. O yüzden bizden mezun olan öğrenciler sektöre sanki hiçbir şey bilmiyormuş gibi atılıyor. Bu sebeple sektör bizim mühendislerimize mühendis yerine vasıfsız işçi gibi davranıyor. Yani beyninin gücüne değil kasının gücüne bakıyor ve vermiş olduğu ücret de ona paralel oluyor" dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde denizcilik fakültesinin olmadığını belirten Hisar, "Çanakkale'nin stratejik konumu da göz önünde bulundurulduğunda bu fakülteye veya bu fakültenin bölümlerinin üniversitemizde mutlaka olması gerekmektedir. Bizim fakültemizde bölüm olarak tek bir su ürünleri mühendisliği bölümü var. Bu sebeple içerik olarak bu bölümümüzü farklı ve benzer ilgi alanlarına sahip bilim dallarıyla multi-disipliner bir hale getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle öneme binaen denizcilikle ilgili bazı bölümlerin fakültemizde yer almasını istiyoruz.
Böylece üniversite senatosuna gemi inşaası ve gemi makineleri gibi bazı bölümlerin açılması için başvuruda bulunduk. Bu durum öğrencilerimize büyük bir fırsat sağlayacak.
Ayrıca fakültemizde su ürünleri mühendisliği bölümünün yanı sıra deniz teknolojileri mühendisliği adında bir bölüm kurmayı da düşünüyoruz. Bu bölüm içinde çok farklı kısımlar olacak. Mesela sualtı teknolojisi, biyoteknoloji, nanoteknoloji, dalga ve gelgit enerjileriyle ilgili anabilim dalları gibi. Diğer bir bölümün ise deniz politikaları ve yönetimi ile ilgi olmasını arzu ediyoruz. Özellikle bu bölümün açılmasını istiyoruz, Çünkü şu an Türkiye'de sosyal bölümlere olan ilgi giderek artmakta.
Bundan dolayı fakültenin içinde Türkçe matematik puanı ile öğrenci alan deniz politikası ve yönetimiyle ilgili bir bölümün olması da çok faydalı olacaktır" dedi. - ÇANAKKALE