Haberler

Ödemiş'te İnşaatı Durdurulan Çöp Deponi Alanı Projesi Bilmeceye Döndü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçük Menderes Çevre ve Altyapı Birliği'nin kasım ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

Küçük Menderes Çevre ve Altyapı Birliği'nin kasım ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda, ağırlıklı olarak inşaatı İzmir İl Özel İdare tarafından durdurulan Ödemiş'e bağlı Türkönü köyü yakınlarındaki modern çöp deponi alanı görüşüldü.

Ödemiş Belediyesi ve Birlik Başkanı Bekir Keskin'in başkanlık ettiği toplantıya, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk ve belde belediye başkanları ile birlik meclisi üyeleri de katıldı. Ödemiş Belediye Meclis Salonu'ndaki toplantının açılış konuşmasını Başkanı Bekir Keskin yaptı. Keskin konuşmasında, Türkönü köyü Yelaldı mevkiinde inşa edilen modern çöp deponi alanı ile ilgili bilgiler verdi. Neikaia antik şehri harabelerinin hemen yakınında bulunması nedeniyle inşaatı tepki toplayan tesisin inşasına başlamadan önce 3'er kez Anıtlar Kurulu ve 7 kurumdan olur aldıklarını hatırlatan Keskin, "Şimdiye kadar yolu ve yüzde 40'lık inşaatı tamamlanan tesiste çalışmalar, geçtiğimiz aylarda Almanya'dan gelen bir arkeologun mağaralarda yaptığı inceleme sonrası müzeye sunduğu raporun İzmir Valiliği'ne gönderilmesi sonucu durduruldu. İzmir İl Özel İdaresi'nden bu yönde bir karar geldi. Şu an çalışmalar durmuş vaziyette. Biz birlik yönetimi olarak sorunu kadastral yönden çözmek için çalışma başlattık. Bahsi geçen kalıntılar tesisin yapılacağı alanın bir hayli uzağında. Biz bu projeye belediye olarak başladık, birliğe devrettik. SİT alanları sürekli genişlese de 3'er kez Anıtlar Kurulu'ndan ve 7 farklı kurumdan olur aldık. Şimdi ise tek bir rapor nedeniyle inşaat durdu. İnşaatın durması zarar demek" diye konuştu.

Tesisin havzanın önemli bir sorununa çare olacağını da kaydeden Keskin, şöyle devam etti: "Bu kalıntılarla ilgili gelen şikayetlerin ayakları yere basmıyor. Müze müdürü Anıtlar Kurulu'nda tesisin yapılması için verilen olur raporuna imza atarken, şimdi tam tersi itirazlarda bulunuyor. Bize başka yer gösterseler gider oraya yapardık. Ama defalarca onay aldığımız, inşasına başladığımız tesisin bu şekilde yarım kalması maliyeti de artıracak. Türkiye'de böyle bir hastalık var. İş başladıktan sonra durduruluyor. Bu nedenle 1'e mal olacak iş 3'e mal oluyor. Bizim çabamız; yüklenici firma şantiyesini sökmeden, iş makinelerini alandan kaldırmadan inşaatı yeniden başlatmak."

Keskin'in konuşmasının ardından bir öneri de bulunan Beydağ Belediye Başkanı Şentürk de, "Birliğe üye tüm belediye başkanlarımızla birlikte gidip konuyu İzmir Valimiz Sayın Cahit Kıraç'a arz edelim. Profesyonelce bir sunumla tesisin yakınında bir harabe olmadığını, tesisin havza açısından çok büyük öneme sahip olduğunu aktaralım. Bu şekilde çözüm bulabiliriz" dedi.

Toplantıda, birliğin 2013 yılı çalışma programı ve birlik bünyesinde çalıştırılacak bir işçi alımı oy birliği ile kabul edildi. 2013 yılı bütçesi 2 milyon 565 bin 500 TL olarak belirlenirken, birliğin Bütünşehir Yasası nedeniyle kapatılması durumunda oluşabilecek sorunlarla ilgili bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde de konuşan Başkan Keskin, "Çöp deponi tesisi öyle doğaya kalıcı zarar veren bir tesis değil. Buraya çöpler ayrıştırılarak getirilecek ve çöp biriktikçe üstü toprakla örtülecek. Çukurlar 20-25 yıl sonra tamamen dolduğunda ise, üzeri 1.5 metrelik zirai toprakla örtülerek ağaçlandırılacak ve dışarıdan bakınca burada bir çöp deponi alanı olduğu bile anlaşılamayacak. Doğaya kalıcı zarar veren her türlü girişimin zaten karşısındayız" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close