Obeziteyle İlişkili Kanser Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın kanser taramaları raporuna göre, erkeklerde en sık akciğer kanseri görüldüğü, kadınlarda ise ilk sırayı meme kanserinin aldığı belirtilerek, obeziteyle ilişkili olarak ülkemizde toplam 40 bin yeni vakasının görüldüğü, bunların üçte ikisinin kadın olduğu bildirildi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın kanser taramaları raporuna göre, erkeklerde en sık akciğer kanseri görüldüğü, kadınlarda ise ilk sırayı meme kanserinin aldığı belirtilerek, obeziteyle ilişkili olarak ülkemizde toplam 40 bin yeni vakasının görüldüğü, bunların üçte ikisinin kadın olduğu bildirildi.
Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Haci Bayram Zengin, il genelinde kanserle mücadele çalışmaları ve Çorlu ilçesinde faaliyete başlayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) açılışı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın kanser tarama raporlarıyla ilgili bilgi veren Haci Bayram Zengin, şunları kaydetti:
"Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kanser hastalığı, ölümler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kanser çevresel ve kalıtsal faktörlere bağlı oluşmakta olup, kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç, siyasal istikrar ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, kanserin önlenebilir ana risk faktörlerine karşı eylem planlarını hayata geçirmiştir. Birincil koruma kapsamında olan eylem planlarının tütünle global mücadele, obeziteyle mücadelenin yanı sıra, erken tanı ve tarama programlarının uygulanması ikincil koruma olarak önerilmektedir. Kanser tarama oranlarının yüzde 70'lere ulaşmasıyla yeni kanser vakalarının, ileri evrede tanı alan kanser olgularının ve meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlere bağlı ölümlerin azalacağı öngörülmektedir."
OBEZİTEYLE İLİŞKİLİ ÜLKEMİZDE TOPLAM YAKLAŞIK 40 BİN YENİ VAKA GÖRÜLMEKTE
Türkiye'de yapılan kanser tarama istatistikleriyle ilgili bilgi veren Zengin, "Ülkemizin son istatistiklerine göre ise toplamda yaklaşık 159 bin yeni kanser vakası gelişmektedir. Bu vakaların çok büyük bir kısmını akciğer, meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri gibi önlenebilir kanserler oluşturmaktadır. Kanser Daire Başkanlığı 2014 Kanser Taramaları Kısa Raporuna göre, erkeklerde en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı yaklaşık 39 bin 895 yeni kanser vakasına neden olmaktadır. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kalın bağırsak kanserler üçüncü sırada gelmektedir. Obezite ile ilişkili olarak ülkemizde toplam yaklaşık 40 bin yeni vaka görülmekte olup, bunların 3'te 2'si kadınlardadır" ifadelerine yer verdi.
Ülkemizde kanserle mücadele konusunda "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle 1998-2014 Avrupa Birliği Projesi olarak başlayan, halen Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı tarafından takip edilmekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nun kurulduğunu hatırlatan Zengin, şöyle devam etti:
"Bu merkezlerde toplumun kanser erken teşhisi ve taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerde sakatlık ve ölüm azaltmak amaçlanmıştır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programlarının ve eğitim çalışmalarının etkin yapılması ile kanserle mücadele konusunda başarı artmaktadır. KETEM'lerde meme kanseri taramasında kullanılan 'mamografi çekimi', bağırsak kanseri taramasında kullanılan dışkıda gizli kan testi' ve rahim ağzı kanserlerinde kullanılan 'HPV testi' hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin oluşması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Bu amaçla, tüm toplum sağlığı merkezlerinde, aile hekimlerinde, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde de rahim ağzı ve bağırsak kanseri tarama programları organize edilmiştir. Kanser hastalarımızın ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psiko-sosyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi amacıyla bir takım rehabilitasyon çalışmaları yapılmış ve yenilerinin yapılması planlanmaktadır."
TEKİRDAĞ'DA KANSERLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Haci Bayram Zengin, Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi olarak kanser hastaları ve yakınlarının moral kazanmasına yönelik Halk Eğitim Merkezi desteği ile yapılan resim kurslarının Nisan 2013ten itibaren devam ettiğini hatırlattı. Zengin, Orion AVM'de, 18 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan beşinci sergilerinin aynı zamanda Çorlu KETEM'in de resmi açılışının olacağı günde başlayacağını bildirdi. Zengin, Tekirdağ'da ilki 7 Kasım 2008 tarihinden itibaren hizmet veren Süleymanpaşa KETEM'in yanı sıra 18 Ocak 2016 tarihinde açılışı yapılacak Çorlu KETEM ile tüm ilçelerindeki kişilerin de ücretsiz kanser taramalarının yapılmasının hedeflendiğini ifade etti. - TEKİRDAĞ