Haberler

O, Hayata Tutunarak Dünya Tıp Literatürüne Girdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hadi Şengül - Sedat Gök - Kütahya'da, 5 Kasım 2011'de doğuştan oniki parmak bağırsağı ve safra kesesi bulunmadan dünyaya gelen Arife Nazlı Akiska, şimdiye kadar dünyada bu hastalıkla doğan ve bir süre sonra yaşamını yitiren 12 bebeğin aksine...

Hadi Şengül - Sedat Gök - Kütahya'da, 5 Kasım 2011'de doğuştan oniki parmak bağırsağı ve safra kesesi bulunmadan dünyaya gelen Arife Nazlı Akiska, şimdiye kadar dünyada bu hastalıkla doğan ve bir süre sonra yaşamını yitiren 12 bebeğin aksine hayata tutundu.

Arife Nazlı'nın doktoru Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bircan Savran, AA muhabirine, onun oniki parmak bağırsağının olmadığını, DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görüntüleme cihazları yardımıyla anne karnındayken tespit ettiklerini söyledi.

Bebeğe ilk ameliyatı doğumunun birinci gününde yaparak, 3 saat süren cerrahi operasyon sonucu ince bağırsağını kullanıp oniki parmak bağırsağı oluşturduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Savran, bu ameliyat sırasında safra kesesinin de olmadığını fark ettiklerini bildirdi.

Bunun üzerine 24 günlükken 7 saat süren operasyonla yine ince bağırsağından safra kesesi oluşturduklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Savran, "İki ameliyat da oldukça başarılı geçti. Arife Nazlı şu anda yaklaşık 1,5 yaşında. Şimdiye kadar yaşamını sorunsuz bir şekilde sürdürdü. Kontrolleri ve aylık takiplerine devam ediyoruz" dedi.

-Arife Nazlı, ABD'de bir bilimsel dergiye kapak olacak-

Yrd. Doç. Dr. Savran, bebekte hem oniki parmak bağırsağı hem de safra kesesi bulunmamasının, tıp literatüründe "Martinez-Frias Sendromu" diye nitelendirildiği bilgisini vererek, Arife Nazlı Akiska'nın bu sendromla doğan dünyada 13'üncü, Türkiye'de ise ilk bebek olduğunu anlattı.

Söz konusu 13 bebekten 6'sına yaşarken, 7'sine öldükten sonra Martinez-Frias Sendromu tanısı konulduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Savran, şöyle konuştu:

"Hayattayken bu tip hastalara teşhis koymak çok önemlidir. Sağlıklıyken bu sendrom tanısı konulan 6 bebekten biri, Arife Nazlı'ydı. Onun, diğer 5 bebekten farklı bir özelliği var. Bu 5 bebek, ameliyat edildikten sonra en fazlası 10 ay yaşamış ve hepsi de hayatını kaybetmiş. Arife Nazlı, bu şekilde doğup yaşamını sürdüren 'dünyada tek bebek'. Arife, hayata tutundu şu anda 17 aylık oldu ve sağlıklı bir şekilde yaşıyor. Bu durumu, ABD'de bilimsel araştırmaların yayımlandığı bir dergiye gönderdik. Yaptığımız operasyonlar çok başarılı bulundu. Birkaç ay içinde kapağında Arife Nazlı'ya yer verilecek bu dergi yayımlanacak. Onun, emsalleri arasında yaşayan tek bebek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz."

-Kızını 90 günlükken kucağına alabildi-

Anne Hacer Akiska da kızının kontrollerini yaptırmak amacıyla ayda bir veya iki kez İzmir'e gittiklerini belirtti.

Kontrollerinin, hastanenin üç farklı biriminde gerçekleştirildiğini bildiren Akiska, "Her ay gidip gelmemiz sıkıntı oluyor. Yeri geldiğinde bir çay bile içemeden dönüyoruz. Bundan dolayı yetkililerden yardım bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Akiska, kızının sağlığının gayet iyi olduğunu ve İzmir'e gidip gelmeye başladıktan sonra hareketlendiğini kaydederek, buna çok sevindiklerini sözlerine ekledi.

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi'nde bir fabrikada asgari ücretle çalışan baba Halil İbrahim Akiska ise kızını doğumundan 90 gün sonra kucağına alabildiğini ve bu süreçte hep onu ekrandan görebildiğini söyleyerek, yardımlarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Savran'a teşekkür etti.

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close