Haberler
Beşiktaş Başkanı Hasan Arat istifa etti

Hasan Arat istifa etti

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Erdoğan'dan 'Bahçeli'nin 'İmralı ile DEM görüşsün' çağrısına ne diyorsunuz?' sorusuna tek kelimelik yanıt

Erdoğan'dan Bahçeli'nin çağrısını soran gazeteciye tek kelimelik yanıt

Amca Salim Güran, Narin'in cesedinin bulunduğu yerde 8 dakika kalmış

Narin cinayetinde soruşturmanın seyrini değiştirecek görüntü

Nüfus Yaşlandıkça Türkiye'de Diyabetli Sayısı Artıyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun hesaplarına göre, Türkiye'de diyabet hastalarının sayısının 2035 itibarıyla 12 milyona ulaşacağını belirterek, "Diyabet artışını durdurmak için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, ömür boyu spor yapmak, fazla kilolardan kaçınmak ve sigara içmemek çok önemlidir" dedi.

MEHMET TUĞCU - Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun hesaplarına göre, Türkiye'de diyabet hastalarının sayısının 2035 itibarıyla 12 milyona ulaşacağını belirterek, "Diyabet artışını durdurmak için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, ömür boyu spor yapmak, fazla kilolardan kaçınmak ve sigara içmemek çok önemlidir" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin hızla büyüyen halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Diyabetli sayısındaki artışı hızlı kentleşmeyle gelişen hareketsiz yaşam tarzının tetiklediğine işaret eden Akdur, "Bu yaşam tarzı da şişmanlığa yol açıyor. Bu gidişatı durdurmak, şişmanlığı önlemekten geçiyor. Türkiye'de şişmanlık oranı 1998'de yüzde 22'yken, 2010'da yüzde 31'e yükseldi. Şu anda yetişkin nüfusun üçte ikisi şişman" diye konuştu.

Prof. Dr. Akdur, 2035'te dünyada 592 milyon diyabet hastası olacağının tahmin edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 8,4'ü yani 382 milyon kişi diyabet hastası. 2013 yılında diyabet, 5,1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Bunların 600 bini Avrupa'da, 370 bini Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde. Aynı yıl diyabetlilerin tedavisi için 548 milyar dolar harcandı. Bu miktar toplam sağlık harcamalarının yüzde 11'ine denk gelmekte. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun hesaplarına göre Türkiye'de diyabet hastalarının sayısı 2035 itibarıyla 12 milyona ulaşacaktır. Diyabet artışını durdurmak için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, ömür boyu spor yapmak, fazla kilolardan kaçınmak ve sigara içmemek çok önemlidir."

İnsanların düzenli tıbbi kontrol yaptırarak uygun tedavi almasının önemine değinen Akdur, "Tanıdan sonra hastalar kayıt altına alınarak, düzenli kontrolleri yapılmalıdır. Komplikasyonlara erken evrede tanı konulmalı ve uygun bir şekilde tedavisi sağlanmalıdır. Sağlıklı toplum için diyabete yol açan sebeplere karşı bilinçli olunmalı ve etkin mücadele edilmelidir" ifadesini kullandı.

"Türkiye'de diyabetli sayısı artıyor"

Prof. Dr. Recep Akdur, Türkiye'de 20-79 yaş aralığında 7 milyon diyabet hastası bulunduğunu, sayının 15 yıl içinde çok hızlı artış göstererek üç katına çıktığını dile getirdi.

Diyabetli sayılarındaki bu artışın nüfusun yaşlanması nedeniyle giderek daha da hızlanacağına dikkati çeken Akdur, "Türkiye'de demografik profil, genç gösterse de yaşlı nüfus hızla artıyor. Diyabette zamanında tedavi yaptırılarak erken tanı konması önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel
title