Haberler

Nto Başkanı Arslan'dan Aydın Milletvekillerine Sitem

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazilli Ticaret Odası (NTO) Başkanı Nuri Arslan, Aydın milletvekillerinin seçim bölgelerine olan ilgisizliği ile hükümetin gündeme getirdiği ‘Üretim Reform Paketi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nazilli Ticaret Odası (NTO) Başkanı Nuri Arslan, Aydın milletvekillerinin seçim bölgelerine olan ilgisizliği ile hükümetin gündeme getirdiği 'Üretim Reform Paketi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aydın milletvekillerinin seçim bölgelerine ilgisiz kaldığını öne süren NTO Başkanı Arslan, " Nazilli'de bugüne kadar vekillerimizin gelip sorunlarımızı sorduğu 1 ya da 2 keredir. Biz 4 senedir başkanlık yapıyoruz. Neredeyse dönemimiz bitmek üzere, 4 senede 2 kere gelip ne sorununuz var diye soran vekilimizi maalesef göremedik. İktidardan yine 1 ya da 2 kere gelmişlerdir fakat muhalefetten hiçbir vekilin gelip sizin derdiniz sorununuz nedir, bizler bunun için Ankara'da gerekli çalışmaları yapalım gibi bir cümle duyamadık. Ne zaman oy lazım o zaman geliyorlar ki biz o zaman da göremiyoruz muhalefeti. Peki ona gelmiyorsunuz, buna gelmiyorsunuz da siz sorunlara nereden bu kadar vakıfsınız? Sendikalara gelmiyorsunuz, muhataplardan bilgi almıyorsunuz, bu sorunların çözümü ya da sorun noktasında neye göre karar veriyorsunuz" dedi.

Nazilli'de marjinal arazilerin olduğuna dikkat çeken Arslan, "Zamanında insanlar dedesinden, babasından kalan arazileri içinde zeytinlik olmamasına rağmen zeytinlik vasfı adı altında yazdırmış. "Bu durumu kanunla düzeltmek lazım. Bunun tespiti yapılabilir. Mevcut ağaçları kestirmezsiniz ama ağaç olmayan yerlerde cins değişikliği yapılabilir. Bir de kamu yararı var. Yer altında milyar dolarlık rezerv üstündeki zeytin ağaçları yüzünden mi kalacak? Ne getirip ne götürdüğünün incelenmesi lazım. Büyük ihtimalle yeni kanunda düşünülen o. Valiliklerde belirlenen komisyon marifetiyle firma ve işletmeler müracaatları yapar. Getirisi ve götürüsü göz önüne alınarak bunlara karar verilebilir. Zeytin ağaçları gerekirse taşınır. Amacımız ağaçları yok etmek değil ama ekonominin önünde engelse bunların çözülmesi lazım. Biz bu kanunun sanayicinin önünü açacağını düşünüyoruz. Ülke üreterek büyür. Tüketerek büyütemeyiz. Şehrin merkezinde kalmış, artık sanayileşmenin sınır noktasında olan, organize ve küçük sanayilerin sınırında zeytinlik var. İlerleyemiyorsunuz, alanı büyütemiyorsunuz. Başka yere de taşıyamıyorsunuz. Bence o zeytin ağaçlarını taşıyarak başka bir arazide yaşatacaksınız ya da o ağaçların 3 katı ağaç dikme zorunluluğu getireceksiniz" diye konuştu.

Nazilli'deki sanayici nasıl büyüyecek?

Nazilli'nin en büyük sorunlarından birinin sanayinin büyümesi için gerekli alanların bulunmaması olduğunu söyleyen Arslan, "İlçenin üst kısmı zeytinlik, alt tarafı tarım arazisi. Kesinlikle ne zeytinlikte bir şey yapabiliyorsunuz ne de tarım arazisinde. Peki sanayici nasıl büyüyecek. Şimdi bizim ülkemiz tarımla mı, sanayiyle mi bir noktaya gelecek. Biz ikisiyle de büyümek istiyoruz. Eğer böyle olacaksa marjinal arazilerin güncellenmesi lazım. Bir sürü tarıma elverişli olmayan arazi var. Fakat tapuya gittiğinizde tarım arazisi olarak geçiyor. Yerinde güncelleme yapılmamış. Haritanın başına oturur da araziyi görmezseniz, şartları incelemezseniz, yaptığınız işlerde hatalar çıkar" dedi.

"Madenler doğal zenginliğimiz"

Sorumluluk sahalarındaki Nazilli, Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar ve Buharkent gibi ilçelerde benzer sıkıntıların yaşandığını kaydeden Arslan, şöyle konuştu: "Sanayi alanının açılabilmesi için de bunlarda düzenleme yapılması lazım. Belli kesimlerin niye bu kadar rahatsız olduğunu ben anlamıyorum. Marjinal araziler var onlar tespit edilsin. Bu zeytinliklerin hepsini keselim, sökelim de sanayi alanı yapalım demiyoruz biz. Fakat bu insanlara da bir yer gösterilmesi lazım, biz yatırım yapıp büyüyeceksek böyle olmalı. "Madenler bizim doğal zenginliklerimiz. 1 ağaç karşılığında 3 ağaç dikeceksin diyorlar, bu çok zor çözülecek bir sorun değil. Eğer üreticiye hiçbir getirisi yoksa söküyor zeytin ağacını başka bir ağaç dikiyor. Kimse ne yapıyorsunuz diye sormuyor. Ne zaman ki ruhsatlı bir iş yapmaya giderseniz bu karşınıza o zaman çıkıyor. Birçok sektörde imara açılmış bir sürü zeytinlik var. Şehir sıkıştıysa büyümek zorunda ve belli şeylerden fedakarlık etmek zorundayız. Bir kısım ağaçların kesilmesi gerekiyorsa taşıma ile farklı alanlara taşınabilir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close