Neyzen Emin Dede, Zeytinburnu'nda Anıldı
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin önemli neyzenlerinden Emin Dede, Zeytinburnu'nda düzenlenen etkinlikle anıldı.
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin önemli neyzenlerinden Emin Dede, Zeytinburnu'nda düzenlenen etkinlikle anıldı.
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki anma gecesinde, Sadrettin Özçimi, Ahmed Şahin, Ali Tan, Nurullah Kanık ve Yasin Özçimi, ney üfledi.
Yazar Savaş Barkçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Neyzen Emin Dede'nin hem memur hem de bir Mevlevi dedesi olduğunu ifade ederek, "Onun Eyüp'teki kabir taşı çalınmıştı. İstanbul'daki mimar dostlar, mezar taşının yeniden ihyası konusunda himmet ettiler. Neyzen Emin Dede'yi andığımız bu gece bunu da duyuruyoruz" dedi.
Merkezde açılan ve Neyzen Emin Dede'nin fotoğrafları ile hat ve ebru çalışmalarının yer aldığı "Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede" sergisi, 5 Mart'a kadar gezilebilecek.
-Neyzen Emin Dede-
İstanbul Tophane'de 1883'te dünyaya gelen Emin Dede, Nusretiye Camisi Kayyumu Hafız Haşim Efendi'den dersler alarak musikiye başladı. Galata ve Bahariye mevlevihanelerinde derslere ve meşke devam eden Emin Dede, önemli birçok neyzenle çalışmalar yaptı.
1918'de Galata Mevlevihanesi neyzenbaşılığına getirilerek, "Dede" unvanı verilen Emin Dede, 1925'te tekkeler kapatılıncaya kadar bu görevine ve Üsküdar Mevlevihanesi neyzenbaşılığına devam etti.
Emin Dede, neyle ilgili bilinen en eski ses kaydını, talebesi Sadettin Kaynak'ın ısrarı üzerine yaptı. Kayıtta, Kaynak, Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin Hüzzam Durağı'nı okurken, Emin Dede de neyi ile refakat etti.
- İSTANBUL