Nevşehir'e Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Planlanıyor
Nevşehir'de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü tarafından bir toplantı düzenlendi.
Nevşehir'de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü tarafından bir toplantı düzenlendi.
Kapadokya Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, İlçe Kaymakamları, Vali Yardımcıları, TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.
Burada konuşan TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin, yeni teknolojilerin ve hayvan yetiştirme tekniklerinin de uygulanması ile yeterli büyüklükte planlanmış, altyapısı sağlanmış, daha modern yetiştirme ve karlı işletmecilik uygulamaları sayesinde hayvansal üretimden elde edilen çıktıları arttıran üretici gelir düzeyi ile refah seviyesini yükselten bir üretim modeli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de şu anda çok az sayıda ilde bulunan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin hayvansal üretimin artması, hayvan sayısının artması, toplu bakım sayesinde sağlık, besin ve bakım gibi giderlerin düşmesi, halk için yeni istihdam sahaları oluşturmak, girişimcilere yeni yatırım fırsatları sağlamak gibi bir çok artıları bulunduğunu ifade eden Asiltürk, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri sayesinde ayrıca hayvancılık için verilen hibe, destek ve kredilerden yararlanma imkanlarının da daha çok olduğunu vurguladı.
Nevşehir genelinde 74 bin 428 büyükbaş, 116 bin 320 küçükbaş hayvan bulunduğunu ayrıca 11 bin 405 süt sığırcılığı işletmesi, 60 büyükbaş besi işletmesi ve 490 küçükbaş hayvancılık işletmesi olduğunu kaydeden Asiltürk: "İlimizde yeni kurulan Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Nevşehir İl Koordinatörlüğünce AB destekli projeler kabul edilmeye başlanmıştır. Ancak bölgede bir çok yerin SİT alanı olması, bazı yerlerde de ahır yapımı için ruhsat ve izin almakta zorlukların bulunması bu tür bir bölgeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Çünkü yapılan projeler için yüzde 50 ile yüzde 65 arasında hibe alınabilmektedir" dedi. - NEVŞEHİR