Nevşehir'de Turizm Haftası Kutlamaları
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir'in Binlerce Yıllık Tarihinde Farklı Gelenek ve Dinlere Sahip İnsanların Hoşgörü ile Bir Arada Yaşadıkları Bir Kent Olduğunu Söyledi.
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir'in binlerce yıllık tarihinde farklı gelenek ve dinlere sahip insanların hoşgörü ile bir arada yaşadıkları bir kent olduğunu söyledi.
Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, Türkiye'de İnanç Turizmi ve Kapadokya'nın Önemi konulu panel, Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, belediye başkanları, daire müdürleri, turizm sektörü temsilcileri ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı panel de inanç turizmi masaya yatırıldı. Oturum Başkanlığı'nı Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eğitim Genel Müdürü Orhan Kalkan'ın yaptığı panel de konuşmacı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Alper Maçkan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Dositheos Anagnosttopulos ile Turizmci Abbas Ataman yer aldı.
Panelin açılışında konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Kapadokya bölgesinin tarihteki dinsel ve kültürel değerlerine dikkat çekti. Kapadokya'nın hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için önemli bir inanç merkezi olduğunu ifade eden Vali Hacımustafaoğlu, bölgede geçmişte farklı dinlere mensup insanların hoşgörü içerisinde beraber yaşadıklarını söyledi. Vali Hacımustafaoğlu, "Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğası ile dünyanın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Önemli bir tarih, kültür şehri olan ve olağanüstü doğa mucizelerini barındıran İç Kapadokya bölgesini sınırları içerisinde bulunduran ilimiz binlerce yıllık tarihinde farklı, gelenek ve dinlere sahip insanların hoşgörü ile bir arada yaşadıkları kent olmuştur. UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi'nde 1985 yılından bu yana Göreme Milli Parkı adıyla kayıtlı olan bölgemiz, bilinen 400 civarındaki kilisesi, yerin metrelerce altında yapılmış, zamanın barınma ve gizli ibadet yerleri olarak kullanılmış 300'e yakın yeraltı şehri ile Hıristiyanlık tarihinin önemli bir inanç merkezi durumundadır. Bunun yanında ilimizdeki çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı eserleri, yine 13. Yüzyıl'da yaşamış dünyanın en önemli düşünürlerinden olan, 'Düşmanın dahi insan olduğunu unutma', 'Ne ararsan kendinden ara' gibi veciz sözleri ile insanlığa yön vermiş Hacıbektaş Veli Hazretlerini bağrında yaşatması sebebiyle de Türklerin, Müslümanların önemli bir kültür ve inanç merkezidir. Bin yıldan beri Anadolu'yu kendilerine yurt edinmiş atalarımız, diğer din ve inançlara ait tarihi ve kültürel mirası korumayı ve hoş görü içinde yaşamayı başarmışlardır. Selçuklu Türkler, Osmanlı Türkleri İpekyolu üzerinde yaptıkları Han ve Kervansaraylar gibi çeşitli konaklama tesislerine cami, havra ve kiliseyi beraberce inşaa etmekte hiç bir sakınca görmemişlerdir. Bu gün bizlerde aynı duyarlılığı göstermenin huzuru içerisindeyiz" dedi.
Vali Hacımustafaoğlu'nun konuşmasının ardından Turizmci Abbas Ataman, Aziz Paulos ve Kapadokya adlı bir sunum yaptı. Ataman, slayt eşliğinde dünyada hac yolculuğu ve buna paralel olarak Aziz Paulos'un Türkiye'deki yolculukları hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra geçilen panel de ise konuşmacılar, Türkiye'de İnanç Turizmi ve Kapadokya'nın Önemi konusunda görüşlerini aktardı.
(MÖZ-SE-Y) 17.04.2008 18:20 TSİ