Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Nevşehir'de Patates Üreticileri İçin Alternatif Ürün Arayışları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde patatese alternatif olarak gerçekleştirilen kuru fasulye üretiminde önemli bir mesafe alındı.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde patatese alternatif olarak gerçekleştirilen kuru fasulye üretiminde önemli bir mesafe alındı. İlçede fasulye ekim alanı 19 bin dekara ulaştı.

Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, 2001 yılında Nevşehir'deki patates üretim alanların da patates siğili denen ve yumrularda kalite ve yemeklik vasfını düşüren ve mücadelesi oldukça zor olan bir hastalığın ortaya çıktığını ve hastalıkla mücadele amacıyla Tarım Bakanlığı'nın patates siğili görülen alanlarda değişik yöntemler uygulamaya başladığını kaydetti.

Bu mücadele yöntemlerinden birisinin de tarla bitkileri ekiliş alanlarında yumrulu bitkiler haricinde patatese alternatif, kuru fasulye, havuç, çilek, domates ve meyvecilik üretimleri olduğunu söyleyen Yılmaz, alternatif ürün arayışları çerçevesinde Nevşehir Valiliği ve Derinkuyu Kaymakamlığı'nın desteğiyle İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce deneme amacıyla Derinkuyu ilçesinde 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda 3 çeşit ile kuru fasulye üretimine başlanıldığını ve 2005 yılı sonunda bin 314 dekar ekiliş alanı ile ortalama dekardan 450 fg ürün elde edildiğini vurguladı.

Derinkuyu ilçesinin yanı sura Yazıhüyük ve Suvermez beldeleri ile Çakıllı, Til, Güneyce, Özlüce, Kuyulutatlar ve Doğala köylerinde fasulye üretim alanının 19 bin128 dekara ulaştığını kaydeden Yılmaz: "Bölgede 2005-2011 yılları arasında kuru fasulye üretimin de yaklaşık 15 kat civarında bir artış kaydedilmiştir. Ayrıca, patatese alternatif olarak münavebeye sokulan kuru fasulye patatese nazaran daha az bir sulama ile üretilmekte, kendisi toprağı azotça zenginleştirdiğinden kendisinden sonra gelen bitkiye daha iyi bir toprak yapısı ve ortamı sağlamaktadır. İleriki dönemlerde de alternatif ürün çalışmalarına ve İlimiz üreticilerinin desteklenmesine devam edilecektir" dedi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title