Haberler

Neü'de Yuvarlak Masa Toplantıları Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde Yuvarlak Masa Toplantıları Kanada Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Goa’nun “Sekülerleşme ve Din Üzerine Felsefi Bir Söyleşi” konulu dersiyle başladı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nde Yuvarlak Masa Toplantıları Kanada Alberta Üniversitesi'nden Prof. Dr. David Goa'nun "Sekülerleşme ve Din Üzerine Felsefi Bir Söyleşi" konulu dersiyle başladı.

Toplantıya, AK Parti Konya Milletvekili ve 26. Dönem Milletvekili Adayı Hacı Ahmet Özdemir, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, akademisyenler, öğrenciler ve dinleyiciler katıldı.

Prof. Dr. David Goa İngilizce olarak gerçekleştirdiği dersinde, sekülerleşme konusunun Batı ve Doğu toplumlarında nasıl anlaşıldığı, siyasi ve dini hayat üzerine ülkemizde hangi süreçlerin yaşandığına dair analizlerini paylaştı. Prof. Dr. Goa, Osmanlı dönemini, Cumhuriyet'in ilk kurulduğu yıllardaki süreci ve son yıllardaki Türkiye'de din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının nasıl anlaşıldığını değerlendirdi.

Sekülerleşmenin getirilerini ve yaşatabileceği zorluklara da değinen Prof. Dr. David Goa, Türkiye'de seküler dini yaklaşımın bir sorun olarak uzun yıllar devam ettiğini, ancak zamanla İslam'ın doğru algılanıp yaşanmasıyla bu sorunun da belli ölçüde azaldığını dile getirdi. Avrupa'da din kavramına çok da önem vermeyen ülkelerin özellikle zor dönemlerden geçerlerken bu kavramı öne çıkardıklarını söyleyen Goa, dinin toplumlarda bir yeri olduğunu, dini kurumların da bu anlamda önem arz ettiğini belirtti.

"BİR DÖNEM KANADA'DA BAŞÖRTÜLÜ BİR KADIN OLMAK ZORDU"

Kanada'da İslam'a ne kadar makul bir yer ayrıldığına dair yaşanmışlıkları paylaşan Prof. Dr. David Goa, Stephen Joseph Harper'ın Başbakan olduğu dönemle ilgili şunları söyledi: "Kanada'da Quebec şehrinde başörtülü bir kadın vatandaşlık ofisine gidiyor. Quebec şehrinde o dönemlerde çoğunluk Katolik. Aşırı düşüncelere sahip insanlar da var. Quebec'de eğer bir kadın örtülüyse, bu kişi rahibe olarak görülüyordu. Başörtülü kadın hiç de kendisiyle alakalı olmayan şeylerin bedelini ödemek zorunda kalabiliyordu. Aynı kadının vatandaşlık başvurusu da oradaki hakimlerce reddedildi. O kadın bu olaydan sonra İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. İnsan Hakları Mahkemesi başörtülü kadına vatandaşlık hakkını verdi. Ardından Başbakan Stephen Joseph Harper, başörtülülerin vatandaş olmasını engellemek için kanun çıkarmak istedi. Bahsi geçen başörtülü kadın Anayasa Mahkemesine de başvurarak kanunu engelledi. Böylelikle Stephen Joseph Harper'ın önü kesilmiş oldu. Bu olaydan sonra Kanada'da Müslümanlara bakış daha ılımlı olmaya başladı."

Başbakan Stephen Joseph Harper'ın yapılan son seçimle iktidardan düştüğünü de belirten Goa, bunun Kanada'nın gelecek günlerde İslam'a bakış açısı anlamında önemli olabileceğini de hatırlattı.

Seküler hayat, sivil din gibi konuların daha çok araştırılıp daha geniş çapta okunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. David Goa, özellikle Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e, NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar'a da katkıları ve ev sahiplikleri için teşekkür etti.

Prof. Dr. David Goa'nun konuşmasının ardından konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Osmanlı Devletinden beri yaşadığımız bu topraklar çok kültürlü bir yapıya sahip. Türkiye kendini devamlı olarak geliştiren bir ülkedir. Bu gelişim süreci de her alanda ısrarla devam edecektir. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim" dedi.

Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da, Prof. Dr. David Goa'nin Kanada'da Müslümanların hakkını savunan bir isim olduğunu ve ilerleyen zamanlarda Alberta Üniversitesiyle ortak seminerler yapılacağını kaydetti. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close