Haberler

Neü 13. Uluslararası Gençlik Buluşması'nda Önemli Etkinliklere İmza Attı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya, 13. Uluslararası Gençlik Buluşması kapsamında 60 ülkeden 300’e yakın genci ağırlarken, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) program kapsamında önemli etkinliklere imza attı.

Konya, 13. Uluslararası Gençlik Buluşması kapsamında 60 ülkeden 300'e yakın genci ağırlarken, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) program kapsamında önemli etkinliklere imza attı.

Gençlik Buluşması'nın Konya bölümü NEÜ'de düzenlenen akademik forum ve atölye çalışmaları ile başladı. Genç İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Sosyal İşler Birim Koordinatörü Muhammet Parlak, NEÜ'de 4 farklı grupla workshop çalışması yaptıklarını ve bu bilimsel etkinliklerde ümmetin sorularını konuştuklarını anlattı. Bir grubun da İslam Dünyası Akademisi ile programlarını gerçekleştirdiğini kaydeden Parlak, etkinliğin çok verimli geçtiğini yabancı öğrencilerden önemli geri dönüşler aldıklarını ifade etti. Edirne'den gelen Recep Görmez de adayların ülkelere ve gruplara göre dağıldığını ve bu grupların kendi ülkeleriyle ilgili bilgi vererek yaşanan sorunları anlattıklarını ve gruptaki üyelerle çözüm yollarının konuşulduğunu dile getirdi. Görmez katılımcılar için hayli verimli bir program olduğunu anlattı. İran'dan katılan Mohammad Rigi ise kendi bulunduğu grupta İslam dünyası hakkında konuştuklarını ve terör olaylarının değerlendirildiğini bu soruna ne gibi çözüm yolları bulunabileceğinin tartışıldığını aktardı. Rigi, Gençlik Buluşması'ndan çok fayda sağlayacak sonuçlar çıkacağını belirtti.

Kuşpınar, "Bir Ahlak Eğitimcisi Olarak Hz. Mevlana" başlıklı sunum yaptı

Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da program kapsamında, "Bir Ahlak Eğitimcisi Olarak Hz. Mevlana" başlıklı İngilizce bir sunum yaptı. Prof. Dr. Kuşpınar, konuşmasının başında, Hz. Mevlana'nın öğretilerinin kendi yaşadığı devirde ne kadar önemli ve geçerliyse, bugün de günümüz insanlığına oldukça gerekli olduğunun altını çizdi. Öğretilerinin temellerini Kur'an-ı Kerim ve sünnet üzerine tesis eden Hz. Mevlana'nın, zamanının zengin ilim, irfan ve hikmet birikimini kendine özgü üslubuyla yoğurarak, özelde mensubu olduğu müslüman toplumuna ve genelde tüm insanlığa mükemmel bir insan (insan-ı kamil) olma modelini eserlerinde ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Kuşpınar, İslam, ahlak ve tasavvufunun tamamının edepten ibaret olduğunu ve bu kavramın da Farsça şiir dilinde yazılmış Mesnevi'sinde enine boyuna en güzel şekilde anlatıldığını örneklerle anlattı. Kuşpınar ayrıca, bazı kesimlerin ve özellikle Batı'da bazı grupların, bu büyük İslam alimi ve arifini ya basit bir hümanist ya da İslam'dan uzak bir mistik gibi göstermelerinin tamamen bir fantezi olduğunu ve bu gibi algıların ve yorumların ya kasıtlı ya da bilgisizlikten kaynaklandığını belirtti. Konuşmasının sonunda, Prof. Dr. Kuşpınar, İslam dünyasının farklı ülkelerinden gelen 300'den fazla gence Hz. Mevlana'nın eserlerini okumalarını ve onların üzerine kendi ülkelerinde ve kendi dillerinde çalışmalar yapmalarının daha verimli olacağını tavsiye etti.

Gelecek nesillere İslami değerleri, barışı ve sevgiyi aktarmak önemli

Programın kapanış oturumunda konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, gelecek nesillere İslami değerleri, barışı, sevgiyi aktarmanın önemli olduğunu belirterek ancak o zaman dünyaya bir katkı sağlanabileceğini kaydetti. Şeker, "Konya, 2016 İslam Turizm Başkenti olması sebebiyle pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda en kıymetlilerinin bunun gibi gençlerle yapılan toplantılar olduğunu düşünüyorum. Böyle toplantılar bizi daha çok heyecanlandırıyor. 13.sünden sonra diğer toplantıların da başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bu toplantıların hazırlanmasında emeği geçen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'da kapanış programında gençlerle bir araya geldi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close