Haberler

Nesli Tükenme Tehlikesindeki Mersin Balığının Popülasyonu Artırılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şamil Kahveci - Değerli havyarı ile ekonomik balıklar arasında yer alan, ancak nesli tükenme tehlikesi yaşayan Mersin balığının popülasyonunun artırılması amacıyla Rusya'dan 9 ay önce getirilen 30 bin yumurtadan elde edilen 26 bin yavru Mersin...

Şamil Kahveci - Değerli havyarı ile ekonomik balıklar arasında yer alan, ancak nesli tükenme tehlikesi yaşayan Mersin balığının popülasyonunun artırılması amacıyla Rusya'dan 9 ay önce getirilen 30 bin yumurtadan elde edilen 26 bin yavru Mersin balığının ağırlıkları 1 kilograma ulaştı.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Mersin balığının popülasyonunun artırılması için Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'ne yaklaşık 9 ay önce Rusya'dan 30 bin Mersin balığı yumurtası getirildi. Yumurtalardan elde edilen yaklaşık 26 bin Mersin balığı yavrusu, boylarına göre havuzlara konuldu. 9 ayda 1 kilograma ulaşan Mersin balıkları, özel sektörde faaliyet gösteren işletmelere gönderildi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitü ve özel sektörün desteği ile 9 ay önce Rusya'dan 30 bin Mersin balığının "Acipenser Gueldenstaedtii" türünün yumurtasının getirildiğini söyledi.

Yumurtalardan elde edilen yavruları büyüklüklerine göre ayırarak havuzlara yerleştirdiklerini anlatan Emre, Mersin balığının biyolojik özelliklerinin tespiti, sağlıklı ve hızlı büyümesi için bir takım çalışmalar yaptıklarını belirtti. Balıklara soya ve keten katkılı yem verdiklerini bildiren Emre, "Balık yetiştirmede yem çok önemli. Sağlığını koruyabilmek için bazı probiyotikler kullandık. Yemlere kekik yağı ve biberiye katarak balığın daha sağlıklı ve daha hızlı büyümesini test etmeye çalıştık. Rusya'dan getirilen 30 bin yumurtadan elde edilen 26 bin Mersin balığı yavrusu, 9 ayda 1 kilograma ulaştı. Bu çok iyi bir gelişim performansı" dedi.

Yumurtasından havyar yapılan Mersin balığının 4 metre büyüklüğe ve 160 kiloya kadar ulaşabildiğini vurgulayan Emre, balığın yumurtasının alınmasından sonra etinin de değerlendirilip ekonomiye kazandırılabildiğini kaydetti.

Enstitüde yetişen 26 bin Mersin balığını özel sektörde faaliyet gösteren işletmelere gönderdiklerini belirten Emre, "Sektördeki ihtiyacı karşılamak için bu çalışmayı başlattık. Özel sektör kendi hedefleri doğrultusunda büyütüp hem havyarını hem de etini değerlendirerek ekonomiye kazandıracak" diye konuştu.

-"Üretiminde söz sahibi olacağız"-

Yılmaz Emre, Mersin balıklarının büyük kısmının Karadeniz, Hazar, Azak Denizi ve nehir ağızlarında yaşadıklarını, ancak aşırı avlanması sonucu sayılarının azaldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu türlerin yumurtlaması tatlı sularda olmaktadır. Özellikle suların kirlenmesi, hidroelektrik santrallerin yapılması ve aşırı avlanma bu türün neslinin tükenmesine neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı daha çok çalışarak bu balıkların yetişmesi, kuluçkada üretilip nehirlere salınması, nesillerinin devamı için yeniden stoklanması gerekir. Ülkemizde bununla ilgili çalışmalar başladı. Biz de bu balıkların gerek üretiminde gerek stoklanmasında söz sahibi olacak ülkeler arasında gireceğiz."

Enstitüde Mersin balığı yetiştirmeye devam edeceklerine işaret eden Emre, ilerleyen zamanlarda Mersin balığının yumurtalarının üretilmesi için de çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu / Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close