"Nanotıp ve Nanotoksikoloji" Semineri
Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Çulha, "Altın nanoparçacıklar sayesinde kanserli hücreler bir lazer ışığı ile ısıtılarak öldürülebiliyor" dedi.
Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çulha, "Altın nanoparçacıklar sayesinde kanserli hücreler bir lazer ışığı ile ısıtılarak öldürülebiliyor" dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nca, Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tıp ve Biyomedikal Uygulamalarda Nanomalzemeler: Nanotıp ve Nanotoksikoloji" seminerinde konuşan Çulha, kanserin tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi uygulandığını ya da ameliyatla kanserli hücrelerin temizlendiğini ifade etti.
Kanser tedavisinde nanoteknolojiden yararlanma çabalarının sürdüğünü kaydeden Çulha, "Kanserli hücreye spesifik antikorlar bağlanıp, altın nanoparçacıklar sayesinde kanserli hücreler bir lazer ışığı ile ısıtılarak öldürülebiliyor" şeklinde konuştu.
Çulha, nanomalzemelerin ekonomik nedenlerle kozmetikten ilaca, boya sanayisinden biyoteknolojiye kadar pek çok sektörde kullanıldığını vurgulayarak, nanoteknoloji kavramının ortaya çıkması ve nanomalzemelerinin araştırılması ve hazırlanması aşamalarının geçildiğini, bilim adamlarının artık nanomalzeme mühendisliği üzerine kafa yorduğunu bildirdi.
Nanoteknolojide iki handikap olduğunu belirten Çulha, bunlardan ilkinin nanomalzemelerin uniform (tek boyutta) olarak sentezlenememesi, ikincisinin ise malzemelerin istenilen örüntüye getirilememesi olduğunu sözlerine ekledi.
Muhabir: Emin Gürbüz
Yayıncı: Kemal Kaymak - BOLU