Nakıboğlu Tecrübelerini Anlattı
Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep şubesi geleneksel hale getirdiği ‘Tecrübe Paylaşım’ toplantısının konuğu oldu.
Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep şubesi geleneksel hale getirdiği 'Tecrübe Paylaşım' toplantısının konuğu oldu.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde MÜSİAD ve Genç MÜSİAD Gaziantep Şubesi üyeleriyle bir araya gelen Nakıboğlu, iş adamlarına öneri ve tavsiyelerde bulundu.
Çocuk yaşta babasının yanında iş hayatına atıldığını belirten Nakıboğlu, "İlkokula giderken okuldan çıkar, ağabeylerimle birlikte babamızın dükkanına gelir, gece geç saate kadar çalışır sonra eve giderdik. Hayatımız okuldan işe işten okula olmuştu. Hal böyle olunca biz de çekirdekten yetişen tüccar olduk. Ben çocukluğum ve öğrencilik hayatım süresince çalıştım. Okul harçlığımı muhtelif ürünler satarak çıkardım. Böyle başladı bizim ticaret hayatımız. Babam bize kendi ayaklarımız üzerinde durabilmeyi çocuk yaşta öğretti. Bu dönemlerde 'biz sıkıntı yaşadık, çocuklarımız yaşamasın' diye bir algı var. Bu algı yanlıştır. Çocuklarınıza küçük yaşlarda ayakta durmasını öğretin. Ben ortaokulda kantinde 10 kuruşa satılan çizgisiz kağıtları okulda 5 kuruşa satarak ticarete adım attım. Bence sizlerde çocuklarınızı iş yaşamına küçük yaşta hazırlayın. Çocuk her şeyi babadan beklememeli. Kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi öğrenmeli" dedi.
Naksan'ı kurdukları ilk yıllarda zarar ettiklerini söyleyen Nakıboğlu, "Bir iki sene zarar ettik. Ağabeyim İstanbul'a makineleri satmaya gitti. Orada bulunan sanayici ağabeyimiz üretim kapasitemizi arttırmamızı ve toplam maliyetleri düşürmemizi söyledi. Ağabeyim de makine satmaya gittiği İstanbul'dan makine alarak döndü. Şimdi Naksan olarak dünyaya kalitemizi kabul ettirdik. Hiçbir şekilde de kalite sıkıntımız olmuyor. Üzerinde durduğumuz birinci konumuz da budur. Kalite, fiyat ve zamanında teslim etmek ticaretteki en önemli unsurlardır" diye konuştu.
Sevdiğiniz ve bildiğiniz işi yaparak başarılı olursunuz diyen Nakıboğlu, "Bizim herhangi bir işletme tecrübemiz yoktu. Birebir işin her noktasını çalıştık ve öğrendik. Yukarıya doğru hızlı adımlarla değil yavaş yavaş tırmandık. 'Her şeye hemen sahip olayım, adımımı büyük atayım dememek gerekli" şeklinde konuştu.
1986 yılında yurt dışına çıkma fırsatı bulduklarını belirten Nakıboğlu, "Yurt dışında gördüklerimizle kendimize bir yol haritası çizdik. Özellikle makine noktasında yanlış yaptığımızı gördük. Çok kısa süre içinde makinelerimizi teknolojik makinelere göre uyarladık. Makineye dayalı bir iş yapıyorsanız makinelerinizi doğru yerlerden almalısınız" açıklamasını yaptı.
Ekonomilerde her 10 şirketten yaklaşık dokuzu aile şirketidir ve 500 büyük şirket listesine giren çok sayıda aile şirketinin olduğunu ifade eden Nakıboğlu, şöyle devam etti:
"Aile şirketlerinin birçoğu 3. nesilden sonra dağılıyor. Bunun önüne geçmek ve devamlılığının sağlanması için iş bölümünün yapılması ve kimsenin işine karışmaması gereklidir. Ayrıca aileler de şirketlerin özellerine karışmamalıdır."
Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, her yıl kar ve zararlarını hesapladıktan sonra 'zekat fonunu' belirlediklerini söyledi. Yıl içerisinde dağıttıkları zekatın bu kaynaktan harcandığını vurgulayan Nakıboğlu, "İlk günden beri babamızdan, ailemizden böyle gördük. Zekat fonundan tek kuruş şaşırtmayız. Birse iki, ikiyse üç dağıtırız. Dağıttıkça da Allah karşılığını kat be kat verir. Bugünkü yaptıklarımızı saysak, kendimiz dahi inanmayız. Siz gönülden verdikçe, Allah daha fazlasını yerine koyuyor. Buna bizzat şahidim" dedi.
"Şimdiki gençler okuldan mezun olduktan sonra bir masa, sandalye ve bilgisayar ile bankadan kredi çekip yatırım yapmak istiyorlar" diyen Nakıboğlu, "Bu çok yanlış. İyi düşünüp araştırılmadan bir işi yaparsanız zarar edersiniz. Yatırımınızın büyük bir kısmı krediye dayalı olmamalıdır. Bildiğiniz, anladığınız işi yapın. Bilmediğiniz deryalara, boş hayallere yelken açmayın. Temkinli hareket edin. Yakın dost ve akrabanıza kefil olmayın. Hırs göstermeyin. Dedikodudan uzak durun. Büyük şirketler hep dedikodu yüzünden batmıştır. Arkadan gelen nesiller sizi örnek alırlar. Kazancınızın bir kısmını Allah'ın yolunda harcayın. Siz verdikçe Allah'ta size verecek, bundan emin olabilirsiniz" diyerek sözlerini tamamladı. - GAZİANTEP