Haberler

Müzeler Yaz Okulu Olacak

Müzeler Yaz Okulu Olacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Müzelerde Eğitim Seferberliği" projesi başlatıldı.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde,

"Müzelerde Eğitim Seferberliği" projesi başlatıldı.

Kaman Kalehöyük Müze Salonu'nda düzenlenen "Müzelerde Eğitim Seferberliği" projesinin toplantısına, Kırşehir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü, Kaman İlçe Milli Eğitim Müdürü Duran Afşin, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, Çağırkan Belediye Başkanı Erdoğan Haskılıç ve Kaman'daki diğer belde belediye başkanları ile okul müdürleri, tarih öğretmenleri ve resim öğretmenleri katıldı.

Programda, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, enstitü tarafından yapılan hem yerel hem de ulusal bazda çalışmaları anlatarak, bu çalışmalarda müze ile işbirliklerini sürdüreceklerini belirtti.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Arkeologlarından Pınar Temiz İlman da, müzelerde eğitimin önemi ile yaptıkları faaliyetleri ve enstitü ile ilişkilerini anlattı.

İlman, bütün öğretmenlerin gönüllü olarak müzelerde eğitim seferberi olmalarını, ayrıca yapılan bu organizasyonu da müze gönüllüleri ile birlikte yaptıklarını, organizasyonun sunucusundan fotoğrafçısına, müzisyenine kadar hepsinin gönüllülerden oluştuğunu söyledi.

Müzenin Eğitim faaliyetleri ve projeler hakkında bilgiler veren İlman, şöyle devam etti:

"Büyük şehirlerdeki çocuklar ve maddi olanakları iyi olan çocuklar okulları kapandıktan sonra çeşitli imkanlar içinde yüzüyor, birçok faaliyetlere katılıyorlar. Anadolu'dakiler, okulları kapandıkları zaman televizyonun ya da bilgisayar oyunlarının esiri altında, verimsiz vakit geçiriyorlar. Biz de okullar kapalı ama müzeler açık, müzeler yaz okulu olsun dedik. Bu kapsamda ilk defa bakanlığımıza bağlı bir müzede yaz okulu çalışması yaptık.

Yaz okulumuzda çocuklara, kişisel gelişim, duvar boyama, çömlekçi çarkında seramik yapımı, seramik boyama, çivi yazısı tablet yapımı ve çivi yazısı, afiş, mühür kullanımı, takı, restorasyon, kazı çalışması, eser çizimi, yaratıcı drama gibi dersler verildi. Aynı zamanda bu çocukları kendi illerindeki kültürel değerleri ve kendi kültürlerini tanımaları için Kırşehir'e götürdük orada ne kadar tarihi alan varsa gezdirdik. Böylelikle arkeolojiyi, tarihlerini eğlenerek öğrenen çocuklar manevi ve kültürel değerlerinin fakında bireyler olarak yetiştirilmeye çalışıldılar, çünkü 27 yıl önce Kaman Kalehöyük kazılarında çalışan çocuklar, kültürel değerlerinin farkında bireyler olarak yetişmişlerdi ve onlar bizlere en güzel referanstı."

Dünyanın çeşitli yerlerinden müze ziyaretçisi olsa da Kırşehir'de hatta Kaman ve Çağırkan beldesinde bile müzeyi bilmeyen ve ziyaret etmeyenlerin olduğunu kaydeden İlman, "Bu durumdan yola çıkarak 'Şehr-i Müze' adlı projemizi başlattık. Bu proje kapsamında Kaman ve Çağırkan belediyeleri işbirliği ile Kırşehir'deki bütün belde ve ilçeleri her ay müzemize davet ediyoruz. Küçücük beldelerden gelen ziyaretçilerin ellerinde süt bidonlarıyla müzemizi ziyaret etmesi, artık her kesime ulaşabildiğimizin bir göstergesi. Bu projeyle müze görmeyen Kırşehirli kalmayacak" dedi.

- KIRŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title
Close