Mustafakemalpaşa'daki Grizu Patlaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009'da meydana gelen, 19 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili olarak, "El birliği içinde, iyi niyetle, insani olarak, bakan,"...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009'da meydana gelen, 19 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili olarak, "El birliği içinde, iyi niyetle, insani olarak, bakan, hükümet, işveren olarak üzerimize düşen neyse her zaman yapmak zorundayız" dedi.
Bakan Çelik ve Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile Bükköy'de 2009'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 madencinin aileleri ve yakınları, Etibank Sosyal Tesisleri'nde bir araya geldi.
Çelik, burada yaptığı konuşmada, olayın meydana geldiği günden bu yana Nurullah Ercan'la Ankara'da birkaç kez bir araya geldiğini belirtti.
Ercan'ın orada da bu olay nedeniyle gözyaşı döktüğüne şahit olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Şimdi madenci yakınlarıyla işverenin bir araya geldiği bu tablo son derece önemli" diye konuştu.
Çelik, Ercan'ın olayda kendisinin bir suçu varsa bunu kabul ettiğini söylediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bunu kendisi söyledi. Devletin, işverenin, herkesin suçu olabilir ancak bu tablodan sizler adına duyduğu üzüntüyü dile getirmesi ve telafi istemesi son derece önemli. Bu duruma ilgisiz de kalabilirdi. Bir işverenin 'ailelerin acısını nasıl hafifletebilirim, bu konuda elimden ne gelebilir, çocukların istikbaline yönelik neler yapabilirim' diye sizinle bir araya gelmesi son derece önemli. Allah'ın böyle kazaları vermesini kimse istemez. Çeşitli nedenlerden dolayı bu tablo oluştu. El birliği içinde, iyi niyetle, insani olarak, bakan, hükümet, işveren olarak üzerimize düşen neyse her zaman yapmak zorundayız."
Böyle iyi niyetli yaklaşımların mutlu yuvaların sayısını artıracağına inandığını ifade eden Çelik, "İnşallah böyle olaylar bir daha yaşanmaz. Devlet, bakanlık olarak her zaman sizlerin, yavrularımızın yanındayız. Hepinize tekrar sabır diliyorum" dedi.
-"Geride kalan herkes benim ailem"-
Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan ise 50 yıldır madencilik sektörünün her seviyesinde görev yaptığını, iş hayatında böyle büyük bir acı yaşamadığını söyledi.
Yapacakları hiçbir şeyin, atacakları hiçbir adımın kaybettikleri madencileri geri getirmeyeceğini belirten Ercan, şöyle konuştu:
"Ama onlardan geriye kalanların acısını hafifletmek, geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak bile büyük önem taşıyor. Geride kalan herkes benim ailem. Daha önce de ilan ettiğim gibi çocuklarımızın tüm eğitim masraflarını karşılamayı ve çalışabilecek yaşa geldikleri zaman arzu ettikleri takdirde kendi şirketlerimizin birinde yeteneklerine uygun bir işte görev almalarını sağlamayı taahhüt ediyorum."
Bakan Çelik, daha sonra, Ercan ve işçilerin yakınlarıyla yemek yedi. Bu sırada maden sahibine tepki gösteren, adının "Hatice" olduğu öğrenilen işçi yakını, kazada hayatını kaybeden işçilerin yakınları tarafından sakinleştirerek dışarı çıkarıldı.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009'da meydana gelen grizu patlamasında 19 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan açılan davada, Bükköy Madencilik Turizm Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan, yönetim kurulu üyeleri Kasım Karataş ve Orhan Latif Ercan'a 5'er yıl, maden ocağının şefi Bayram Erdoğan, teknik nezaretçi Hayrettin Çelik ve taşeron firmanın sahibi Fahrettin Şolpan'a 6 yıl 8'er ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, madende işçi olarak çalışan ve taşeron firmaya işçi temin ettiği bildirilen Ahmet Yalvaçın'ın beraatine hükmetmişti.
Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
Yayıncı: Hande Cankar - BURSA