Haberler

Müsiad'ta Turizmci-vekil Buluşması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Muğla Şubesi, 2013 yılında kurulan Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Hilton Dalaman Genel Müdürü Hakan Alpay ile AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Kökten’i bir araya getirerek bölgenin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Muğla Şubesi, 2013 yılında kurulan Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Hilton Dalaman Genel Müdürü Hakan Alpay ile AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Kökten'i bir araya getirerek bölgenin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

MÜSİAD Muğla Şube Başkanı Sayim Akdeniz, Türk ekonomisinin ve Muğla'nın en önemli gelir kaynağının bacasız sanayi olduğunu belirterek, "Turizmde bir önceki yıla oranla az da olsa yabancı turist sayısında düşüş var. Buna karşılık yerli turist sayısında gözle görülür bir artış var. Sektörde özellikle Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Bölgesi Muğla için gelecekte önemli bir destinasyon olarak görülüyor. Bu bölgemizde turizm faaliyetleri gelişirken sorunlar ve sıkıntılar da yaşanıyor. Biz MÜSİAD olarak bu sorunlar ve çözüm önerilerinin ortaya konması için sektör ile çözüm yollarında en önemli sacayaklarından birisi olan siyasetçilerimizi bir araya getirdik" dedi.

DOKTOB Başkan Yardımcısı ve Hilton Dalaman Genel Müdürü Hakan Alpay, yıllardır Antalya'da turizm alanında hizmet verdikten sonra 4 yıl önce Muğla'ya geldiğini belirterek, "Antalya her yıl bir iki haneli büyüme gösterirken, Muğla maalesef bir yıl iyi geçen turizm sezonu iki yıl kötü gidiyor. Planlı bir büyüme yok. Antalya büyümeyi fiyat istikrarı ile sağlıyor. Fiyat konusunda havalimanı olsun, oteller olsun, esnaf olsun kış tarifesi ile yaz tarifesi arasında dengeyi çok iyi sağlıyor. DOKTOB'un sorumluluk alanı içinde Uluslar arası bir havalimanı var. Fakat havalimanını ne kadar kullanıyoruz bu tartışılır. Dalaman Havalimanının dış hatlar terminali 10 milyon, iç hatlar terminali ise 2 milyon 800 yolcu kapasiteli. Bu kapasite çok iyi bir planlama yapılarak daha gelen yolcu sayıları daha yukarılara çekilmesi sağlanabilir" dedi.

DOKTOB Başkan Yardımcısı Alpay, bölgede yaşanan sorunları başlıklar halinde sıraladı.

Buna göre;

1-Bölgenin Milletvekillerinin turizm konularında birlik beraberlik içinde hareket etmesi en önemli beklentilerin başında gelmektedir.

2-Sağlık altyapı konusunda turizm yörelerinde ciddi eksikler var

3-Kısa vadede destinasyon tanıtımı başta olmak üzere destinasyon yönetimi anlamında stratejik planlama yapılması ve katılımın sağlanması ve bölgesel strateji çalışmasının yapılması

4-Turizm ile ilgili bölgenin önde gelen işadamlarının ve STK'ların destinasyon yönetimi ve bölgesel tanıtım konusunda ciddi katkıları olmalıdır ve bu beklenmektedir.

5-Kış turizminin yaygınlaştırılması için tamamlayıcı turizm enstrümanlarının belirlenmesi ve projeler geliştirilmesi gerekmektedir. Örneğin Sarıgerme Futbol sahalarının Turizm Bakanlığından bölge turizmine kazandırılması için proje aktive edilmelidir.

6-Bölgenin kış turizmi planlaması için yol haritası hazırlanması gerekmektedir.

7-Avcılık turizm ve diğer alternatif turizm yollarının araştırılması konusunda görüş birliği oluşturulmalı.

8-Bisiklet turizminin geliştirilebilmesi için bölgede ana parkurların belirlenmesi ve yol alt yapılarının geliştirilerek uygun hale getirilmeli.

9-Fethiye ve Dalaman arasındaki yollarda devam eden yatırımların devamı ve hızla bitirilmesi konusunda gelişmeler takip edilmeli.

10-Turizm sektöründe yabancı dil eğitimi konusunda gelişime ihtiyaç vardır. Turist davranış ve iletişim yönetimin öğretilmesi gerekmektedir.

11-Turizm sektörün bölgesel İnovasyon altyapısının tespit edilmesi, proje çalışmasının Kalkınma Ajansı ile yapılması

12-Düşük ve ölü sezonlarda SGK prim indirimlerinin yapılması konusunda çalışma yapılması.

AK Parti Muğla milletvekili Hasan Kökten, Muğla'nın mevcut turizm potansiyelinin ancak yüzde 20'sinin kullanıldığını belirterek, "Ekonomiye katma değer katacak alanlar atıl duruyor. Özellikle Muğlalı yerli firmalar elini taşın altına koymak zorunda. Biz bölge milletvekilleri olarak bizlere gelecek sorunları çözmek için gayret göstereceğimizden emin olmalısınız" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close